Flamingoların Dansını Televizyondan Değil Gözetleme Kulesinden Seyredin

Kuş gözlemciliği deyince, sanki bir sahil kenarına oturup da martıları izleyeceğinizi düşünmeyin. Kuş gözlemciliği oldukça eski ve ülkemizde de zengin kaynakları olan bir turizm türü. Örneğin, her yıl Haziran ayının ilk haftası yapılan Uluslararası Bandırma Kuş Cenneti Kültür ve Turizm Festivali’nin 2016 yılında 27.’sinin düzenleneceğini biliyor muydunuz?

Kuş gözlemciliği olarak bilmeyiz ama derslerde öğrendiğimiz Manyas Kuş Cenneti, kuş gözlemciliğinin yapıldığı en eski destinasyonlardan biri olarak ön plana çıkar. Her yıl yaklaşık üç milyon kuşu barındıran gölde; yerleşik, göçmen ve ender rastlanan türlerin de bulunduğu 250’den fazla kuş yaşıyor. Anadolu’nun en eski milli parklarından biri olan kuş cennetinde, gözlemcilere pek çok olanak sunuluyor. Gözetleme kuleleri ve göl kıyısındaki gözlem alanları yürüyüş parkurları ile birbirine bağlanmış. Park alanı içerisinde bölgedeki kuş türlerini anlatan bir de müze bulunuyor[1].

Kuş gözlemciliği doğayı kuşların dünyasından tanımayı sağlayan bir gözlem sporudur. Farklı kuş çeşitlerini gözlemlemek için seyahat etmeye de kuş gözlemciliği turizmi deniyor.

Ülkemiz kuşların göç yolları üzerinde bulunmasından dolayı bu anlamda oldukça önemli bir zenginliğe sahip. Ülkemizde kuş türleri hakkında yapılan araştırmalar doğrultusunda 300’ün üzerinde kuş türü tespit edilmiştir. Türkiye’deki toplam kuş türlerinin sayısı, Avrupa’nın tamamında bulunan kuş türleri kadardır.

Kuş gözlemleme de dürbün, yakın gözlemlemeyi sağlayan en temel araçtır. Son yıllarda kuş gözlemi alanlarına yapılan gözetleme kuleleri ve teleskoplar da, son derece etkili gözlem yapmayı sağlıyor[2].

Kuş gözlemciliğine ilişkin dünyayla birlikte ülkemizde de ciddi bir farkındalık oluşmuş durumda. Dünya’da 1993’ten, Türkiye’de 2004 yılından bu yana kutlanan Dünya Kuş Gözlem Günü, bu farkındalığın en önemli göstergesi. Her yıl Ekim ayının ilk hafta sonu kutlanan Dünya Kuş Gözlem Günü’nün temel amacı, dünya kamuoyunun dikkatini kuşların ve doğal yaşam alanlarının korunmasına dikkat çekmek[3].

Merak edenler için, ülkemizin farklı bölgelerinde kuş gözlemi yapmak mümkün. Düzce Efteni Gölü, Kars Kuyucuk Gölü, Samsun Ladik Gölü, Çukurova’daki Akyatan Lagünü ve Bafa Gölü kuş gözlemciliğinde ön çıkan bazı alanlar.

Ayrıca dünyanın her yerinden kayıt girilebilen kuş bankası, dünyadaki ve Türkiye’deki kuş türü ve sayısını öğrenebileceğiniz önemli bir veri toplama merkezi. Siteye girerek Türkiye’deki kuş kayıtlarını sorgulayabilirsiniz.( www.worldbirds.org)

 

[1] http://www.anadolujet.com/aj-tr/anadolujet-magazin/2013/haziran/makaleler/anadoludan-5-kus-gozlem-merkezi.aspx , Erişim Tarihi: 07.04.2016.

[2] http://yigm.kulturturizm.gov.tr/TR,10204/nasil-yapilir.html , Erişim Tarihi: 07.04.2016.

[3] http://www.ntv.com.tr/turkiye/dunya-kus-gozlem-gunu,GOxpsqaxb0KMjEkARgtjGg , Erişim Tarihi: 07.04.2016.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.