Kelebek Etkisi…

Turizm aktiviteleri içerisinde belki de en ilginç turizm çeşididir kelebek gözlemciliği turizmi.. Ufak bir tırtılın, muhteşem renkleriyle dikkat çekici bir kelebeğe dönüşmesi ve bu kelebeğin eşsiz renklerini gözlemleyebilmek..

Yaban hayatının gözlenmesi açısından kelebek gözlemciliği önemli bir turizm türü olarak öne çıkmaktadır. Yaşadığımız ülkenin kelebek varlığı açısından oldukça zengin olması, bu potansiyeli arttırır. Avrupa’nın kelebek çeşitliliği açısından en zengin ülkesi Türkiye’dir. Ülkemizde 400 kadar kelebek türü bulunmaktadır. Bu türlerin 45’i endemiktir yani dünya üzerinde sadece Türkiye’de bulunur[1].

Doğru Karadeniz Dağları, Gediz Deltası, Antalya Bölgesi, Niğde Aladağlar, Van Gölü Havzası ve Tatvan Nemrut Dağı Kalderası ülkemizin kelebekler açısından en zengin bölgeleri ve önemli gözlem alanlarıdır. Özellikle Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan kelebek türlerinin bir bölümü endemiktir sadece bu bölgede yaşarlar. Hala Nemrut Kalderası ve Van Gölü’nde keşfedilen ülkemize özgü kelebekler tescillenerek isimlendiriliyor.

Ülkemizde kelebek gözlemcilerinin gezi notlarını paylaştıkları, gezileri esnasında gördükleri ya da keşfettikleri kelebek fotoğraflarını paylaştıkları, hangi şehirde kaç tane ve ne tür kelebeğin olduğuna ilişkin web sitesi kullanılmaktadır (http://www.trakel.org/kelebekler/). Kelebek gözlemcileri aynı zamanda bu site üzerinden ortak geziler düzenliyor, bilgi alışverişinde bulunuyorlar.

[1] http://docplayer.biz.tr/7001406-2-1-1-1-6-botanik-turizmi-39-2-1-1-1-7-fauna-kelebek-gozlemciligi-39-2-1-1-1-8-kug-gozlemciligi-39-2-1-1-1-9-akarsu-turizmi-rafting.html , Erişim Tarihi: 08.04.2016.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.