Bisiklet, judo, yüzme gibi bir spor dalı olarak gelişmeye başlayan paintball, macera severler için önemli bir turizm dalı haline geliyor. Dünyada geçmişi daha eskiye uzanan paintball sporu ve bu spora ait turizm türü ülkemizde de son yıllarda gelişmeye başlıyor.
Paintball temelde satranç gibi bir strateji oyunudur. Oyunun temel kuralı çok basittir; boyanan oyuncu oyundan çıkar, yani o oyun için ölür[1].
Paintball’da tüm oyuncunun yüzünde, kırılmaz camlı özel bir maske ve elinde ise özel, gazlı silahları bulunmaktadır. Bu silahlar boyayan kapsüller atmaktadır. Doğa dostudur ve çevreyi kirletmeden kendiliğinden kısa bir süre içerisinde yok olur. Sporun doğa dostu olması, çevreye zarar vermemesi uygulanma alanlarını da artırıyor.
Hazırlanan yapay platformların yanı sıra ormanlık alanlarda da oynanabilen paintball, macera tutkunları için birçok senaryoyu içinde barındıran heyecanı yüksek bir spor aynı zamanda. Paintball’u heyecanlı kılmak için üretilen birçok senaryo var. Çift bayrak, bayrağı kap, başkanı koru, rehine operasyonu, terminatör, tavşan kaç, son adam bu oyun senaryolarından bazıları.
Paintball’da düzenlenen uluslararası turnuvalar sayesinde oyunculara ülkelerini temsil etme fırsatı sağlanır. Paintball oynanan ülkelerin bazıları şunlardır; A.B.D., İngiltere, Fransa, Kanada, Almanya, Tayland, İrlanda, Japonya, Avusturalya, Brezilya, Norveç, Güney Afrika, Çekoslovakya, İtalya, Arjantin, Yeni Zellanda, Arjantin, Panama…[2]
Ülkemizde de özellikle yeşili bol alanlarda uygulanan bir spor ve turizm türü olarak gelişiyor. Gaziantep’te düzenlenen Paintball Türkiye Şampiyonası dikkatleri çeken bir turnuva oldu[3].
[1] http://www.folklorik.com/default.aspx?pid=26022&nid=12641 , Erişim Tarihi: 11.05.16.
[2] http://www.tatildunyasi.com/cat/aktif_turizm_/paintball_184.aspx , Erişim Tarihi: 11.05. 16.
[3] http://www.gaziantepsabah.com/paintballjudoyuzme-ve-bisiklet-turnuvalarispor-turizmini-canlandirdi.html , Erişim Tarihi: 11.05.16.