Vikinglerden Kalan, Oryantiring

Oryantiring; her türlü arazi ve iklim şartlarında harita ve pusula yardımı ile arazideki hedefleri en kısa zamanda doğru sırayla bulmaya dayalı bir spordur. Sporcunun fiziki gücünü, taktik ve tekniğini geliştiren, ani ve doğru karar verebilme yeteneğini olgunlaştıran, bireysel veya takım halinde yapılabilen, genellikle ormanlık alanda yapılmakla birlikte park ve yeni başlayan sporcular için açık alan ve spor salonlarında yapılabilen bir doğa sporudur.

Oryantiring ülkemizde yeni tanınan bir spor dalı ancak dünya ölçeğinde oldukça eski yıllara uzanan bir geçmişi var. İskandinav kökenli bir spor olan oryantiring, ilk olarak 19. yüzyılda İskandinav ülkelerinin askeri eğitimlerinde yapılmaya başlanmış. Askeri eğitimlerle başlayan bu süreç sonraları müsabaka halini alır ve ilk organizasyonlar 1880’lerdeki Norveç ve İsveç Birleşik Krallığı askeri birlikleri arasında düzenlenen müsabakalarla sürdürülür. Bu sporun İskandinavya’dan dünyaya yayılmasında bu bölgenin nüfus ve coğrafi yapısı ile ataları olan Vikinglerin yön bulmada sahip olduğu içgüdülerinin büyük etkisi olduğu kabul edilmektedir.

1961 yılında Uluslararası Oryantiring Federasyonu (IOF) kurulur. Birçok ülkenin üye olduğu federasyon ile birlikte oryantiring sporu dünya tarafından tanınan bir spor dalı haline gelir[1].

Oryantiring dünyada uzun yıllardır yapılmasına rağmen ülkemizde çok çabuk kabul gören ve hızlıca gelişen bir spor olmuştur. Ülkemizin coğrafi yapısına ve insanımızın karakterine çok uygundur. Bu spor özellikle Kuzey Avrupa ve İskandinav ülkelerinin milli sporu olmasına rağmen bu ülkelerin coğrafi şartları gereği yaklaşık 6 ay gibi kısıtlı bir zamanda yapılır. Ancak ülkemizde bu sporu dört mevsim yapma imkânı bulunur.

çocuk oryantir

Oryantiring sporunun en önemli yanı, oluşturulacak yapay platformlarla farklı turizm türlerine de uyarlanabilir olmasıdır. Örneğin Nevşehir’de bulunan doğal ve tarihi yapılar çevresinde oluşturulan rota ile bir yandan oryantiring turizmi uygulanabildiği gibi bir yandan da tarih turizmi canlandırılabilir[2].

Oryantiring sporunun dört ana dalı var:

  1. Koşarak – Yürüyerek ile (Gece ve gündüz yapılabilir)
  2. Bisiklet ile (Gece ve gündüz yapılabilir)
  3. Kayak ile
  4. Engelli Oryantiring

Oryantiring çocukların da merakla katılabileceği ve eğlenebilecekleri bir spordur. Ailelerle yapılacak tatil planlarına oryantiring sporunu da eklemek, aile bireylerinin birlikte yapabilecekleri eğitici ve eğlenceli zamanları getirecektir.

[1] http://www.oryantiring.org.tr/upload/images/files/Oryantiring%20Bran%C5%9F%20Tan%C4%B1t%C4%B1m%C4%B1.pdf , Erişim Tarihi: 02.05.16.

[2] http://www.milliyet.com.tr/kapadokya-da-oryantiring-heyecani-nevsehir-yerelhaber-698521/ , Erişim Tarihi: 02.05.16.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.