Apiterapi, arı ürünlerinin bazı hastalıkların önlenmesi ya da iyileştirilmesi amacıyla kullanılması şeklinde tanımlanabilir. Son yıllarda artan araştırmalarla arı ürünleri daha fazla tedavi amaçlı kullanılmakta. Özellikle Uzakdoğu ülkeleri bu yöntemlere sıklıkla başvuruyor. Japonya, Doğu Asya ülkeleri, Amerika ve Kanada gibi ülkelerde apiterapi merkezleri mevcuttur.
Bal antimikrobiyal aktivitesi sayesinde Hipokrat zamanından beri tedavi amaçlı kullanılıyor. Eski Mısırlıların, cerrahi pansumanda, göz iltihaplarının tedavisinde; Çinlilerin ve Hintlilerin de, çiçek hastalığının yayılmasını önlemede hasta vücudunu bal ile kapladıkları bilinmektedir[1].
Günümüzde de apiterapik ürünlere birçok farklı hastalığın tedavisinde başvuruluyor; kalp hastalıkları, kanser, katarakt, solunum sistemi, enfeksiyonların tedavi edilmesinde, solunum yolu hastalıkları, gastrit, reflü, ülser, yara ve yanıkların tedavisi…[2]
Dünyanın farklı bölgelerinden apiterapi tedavisi görmek için gelen birçok turist vardır. Nitekim bu alanda hizmet veren birçok dernek de bulunmaktadır. Apiterapi Derneği, dünyanın değişik yerlerindeki diğer apiterapi kuruluşlarıyla işbirliği yaparak “kanıta dayalı” çalışmalar yapmak ve apiterapi tedavi yöntemini modernleştirecek hizmetler vermek amacıyla 2010 yılında merkezi İstanbul olmak üzere kurulmuştur[3].
[1] http://apiterapi.uzerine.com/index.jsp?objid=324 , Erişim Tarihi: 14.07.16.
[2] http://www.on5yirmi5.com/haber/saglik/hastaliklar/146327/apiterapi-bircok-hastaligi-tedavi-ediyor.html , Erişim Tarihi: 10.08.16.
[3] http://apider.org/ , Erişim Tarihi: 10.08.16.