Doğa Harikası Trabzon

Karadeniz denince akla ilk gelen yerlerdendir Trabzon. Karadeniz’e özgü gelenekler, kültürel değerler, eşsiz doğa ve tarihi birikimi ile Trabzon ülkemizde mutlaka gezilmesi gereken bir kenttir.

trabzon-gezilecek-yerler

Gezilecek yerler

Trabzon Kalesi: Günümüze kadar korunarak gelmiş olan Trabzon kalesi ve surlar şehrin eski yapılarını oluşturmaktadır. Bugünkü surların en eski bölümü Roma devrine kadar uzanır. Deniz kenarından şehrin arkalarındaki tepelere dek uzanan kale şehir merkezinde bulunmaktadır..

Kilise ve Manastırlar: Dünyaca ünlü Sümela Manastırı, şehrin hatta Orta Karadeniz’in en görkemli yapısıdır. Trabzon Maçka ilçesinin Altındere Köyü’nde, Karadağ’ın eteklerinde sarp bir kayalık üzerine kurulmuş olan Sümela Manastırı, halk arasında Meryem Ana adı ile anılır. Vadiden 300 metre yükseklikte bulunan yapı, bu konumu ile manastırların şehir dışında, ormanlarda, mağaralarda ve su kenarlarında kurulma geleneğini sürdürmüştür. Sümela Manastırı’nın yanı sıra Trabzon’da gezebileceğiniz diğer manastır ve kiliseler arasında Vazelon Manastırı, Kızlar Manastırı, Kaymaklı Manastırı, Peristera Manastırı ve St. Eugenius Kilisesi bulunuyor.

uzungöl-resim

Uzun Göl: Trabzon’a 99 Km. ve Çaykara ilçesine 19 Km. uzaklıkta, deniz seviyesinden 1090 m. Yükseklikte bulunan Uzungöl, dik yamaçları ve muhteşem orman örtüsü ile Alplerin güzelliğini geride bırakmaktadır. Vadinin ortasında bulunan ve yamaçlardan düşen kayaların Haldizen deresinin önünü kapatmasıyla oluşmuş göl “Uzungöl” olarak bilinir ve çevreye aynı ad verilmiştir. Özellikle yakınındakı “serah” köyünün yöreye uygun tarzda yapılmış eski ahşap evler, doğanın güzelliğini tamamlar. Yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çeken Uzungöl, sahip olduğu turistik potansiyeli bakımından çok zengindir. Çevrede trekking, kuş gözlem, botanik amaçlı turların yanı sıra daha yükseklerdeki dağların arasındaki göllere veya yakınlarındaki Şekersu, Demirkapı, Yaylaönü gibi diğer yaylalara geziler düzenleme olanağı vardır. Yaban hayatı bakımından Uzungöl çevresindeki dağlarda ayı, kurt, yaban keçisi, tilki, Kafkas dağ horozu gibi hayvan türleri barınmaktadır.

7308_14edab9751Sümela manastırı 3

Sümela Manastırı: Altındere Köyü sınırları içinde sarp bir tepenin orta kesimindeki mağara etrafında kurulmuştur. İlk oluşumu 4.yüzyıla kadar indirilirse de, bugün ayakta olan kalıntılar en erken 13-14.yüzyıllara aittir. Vadiden görülen dıştaki balkonlu kısım ise Osmanlı Döneminde, 19.yüzyıl ortalarında özellikle iç mekanlarda Türk mimarisi esas alınarak yapılmıştır. Sumela Manastırı, halk arasında “Meryem Ana” adı ile anılır. Vadiden yaklaşık 300 metre yükseklikte bulunan yapı, bu konumuyla manastırların şehir dışında, ormanlarda, mağara ve su kenarlarında kurulma geleneğini sürdürmüştür.

Manastır topluluğunu; ana kaya kilisesi (mağara), iki sapel, ayazma, hizmet birimleri, keşiş ve öğrenci odaları ile misafirhane oluşturur. Ayrıca manastıra vadideki dereden su getiren kemerler dışta görülebilir. Kaya kilisesi ve ona bağlı sapelin iç ve dış duvarları İncil’den alınan konuların işlendiği fresklerle kaplıdır. Doğal konumu ve kültürel zenginliği ile dünyaca ünlü olan manastır, 1923 yılında boşaltılmıştır.Daha sonra geçirdiği yangın, doğa koşulları ve çeşitli yağmalar sonucu kısa sürede harabe halini almıştır. 1972 yılında ören yeri olarak ziyarete açılan yapıda Kültür Bakanlığınca başlatılan geniş programlı restorasyon çalışması devam etmektedir.

10001853

Ayasofya müzesi

Bu müze Trazon’un en görülmesi gereken yerlerinden biridir. 1200’lerde Trabzon İmparatoru Kommenos tarafından yaptırılmıştır, Fatih Sultan’ın burayı fethinden sonra cami olmuştur. Mimari olarak dışarıdan görünüşü harika, 12 köşeli çok hoş bir kubbesi vardır. Güney cephesi girişinde Adem ile Havva’nın yaratılışının anlatıldığı kabartmalar bulunmaktadır. Aşağıdaki fotoğrafta görebilirsiniz:

karadeniz6 45681,sumelafrask6jpg.png ayasofya2

Adem ve Havva yaratıldı, Adem ve Havva cennette, ilk cinayet(Habil’in Kabil’i öldürmesi) vb. Enteresan olan nokta sağdan sola olması kabartmaların, sebebi bilinmektedir.

trabzon_ataturk_kosku

Atatürk Köşkü

Soğuksu semtinde küçük bir çam korusu içinde yer alır. 1923 yılında hazineye intikal eden köşk, 15 Eylül 1924 tarihinde Trabzon’a yaptığı ilk ziyarette Atatürk tarafından gezilmiş ve çok beğenilmiştir.

Avrupa mimarisinin izlerini taşıyan köşk, dört katlı kargir bir yapıdır. Cephe özellikleri ve mekan düzeni, dönemin Avrupa mimarisinin özelliklerini taşır. Giriş katında Atatürk’ün dinlenme odası, yemek odası ve misafir odası bulunmaktadır. I. katta ise Atatürk’ün yatak odası, yaver ve muhafız odası mevcuttur. Ahşap merdivenlerle çıkılan 2. katta ise bir salona açılan iki büyük oda bulunmaktadır. Bunlardan birisi yatak odası, diğeri ise toplantı odasıdır. Salonun duvarında, Atatürk’ün üzerinde çizimler yaparak Dersim Harekatını izlediği harita asılıdır. Üçüncü katta depo olarak kullanılan odalar mevcuttur. Bodrum katta ise, kolorifer teşkilatı bulunmaktadır.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.