Turizm sektörü çok geniş bir sektördür ve bir çok alt kola sahiptir. Herkesin ihtiyaçları ve istekleri farklı olduğu için turizm konusunda da bu farklı isteklere cevap vermek adına farklı uygulamalar hayata geçirilmiştir.
Ülkemizde özellikle deniz turizmi en çok tercih edilen türlerden bir tanesidir. Burada genel amaç deniz kenarı bir yerlere giderek tatili geçirmek olacaktır. En büyük etken deniz ve güneştir.
Sağlık ve termal turizm ise daha çok kaplıcaların şifalı sularından yararlanmak adına yapılan seyahatlerdir. Hasta kişilerin ve ailelerinin rahatlıkla kalabilecekleri tesislerin varlığı ve kalitesi bu alanın gelişmesini sağlamıştır. Sadece termal sular değil, fizik tedavi ya da bir başka hastalığın iyileştirilmesi konusunda uzmanlaşmış bir bölgeye, sağlık amacı ile yapılan tüm seyahatler bu kategori içerisine girmektedir.
Kış turizmi, kış aylarında kayak yapmak amacı ile, yüksek yerlere, kayak merkezlerine gerçekleştirilen turizm türüdür.
Yayla turizmi, özellikle havaların sıcak olduğu dönemlerde, deniz kenarına gitmekten ziyade doğa ile iç içe olmaktan hoşlananların tercih ettiği bir seyahat olacaktır.
Botanik turizmi, özel bitki örtüsünün incelenmesi, araştırılması için yapılan seyahatlerdendir ve ülkemiz botanik, botanik turizmi konusunda dünyanın önde gelen ülkeleri arasındadır.
Yat turizmi, kişilerin ticari bir amacı olmadan sadece keyfi seyahat etmeleri, kendilerine ait ya da kiralamak sureti ile sahip oldukları tekneleri, yatları kullanarak yolculuk etmelerini konu alan turizm türüdür. Gittikleri yerlerden, limanlardan ihtiyaçlarını karşılayabilir ve seyahatlerine devam edebilirler.
Av turizmi, yılın belli dönemlerinde açılan av sezonu gereği, avcılık tutkunlarının tercih ettikleri seyahatlerdir. Amaç yasal şartlar dahilinde bir bölgede fazlasıyla bulunan bir türü avlamaktır.
Kongre turizmi, çok geniş kapsamlı ve yüksek katılımlı bir kongre, konferans, toplantı ya da buluşmaya katılmak adına, normalde ikamet ettiğiniz yerden başka bir yere gidilmesini içermektedir.
Golf turizmi, ülkemizde yeni yeni gelişen sektörlerden bir tanesidir. Adından da anlaşılacağı gibi golf oynanabilecek tesislerin ziyaret edilmesi, golf turnuvalarına katılabilmek gibi amaçları olan turizm şeklidir.
İnanç turizmi, her dinin mutlak surette kutsal saydığı bir bölge vardır. Bu dine mensup olanlar kutsal olarak nitelendirilen bölgeleri, yerleri gezip görmek ya da hac vazifesini yerine getirmek adına seyahatlere çıkmaktadır. Yılın belli dönemlerinde ya da herhangi bir zaman kıstası olmadan yapılan ziyaretlerde amaç kutsal yerleri görmektir. Müslümanlar için Mekke ve Medine ya da Kudüs inanç turizminde en çok ziyaret edilen yerlerin başında gelmektedir.
Gençlik turizmi ise belli bir yaş grubuna hitap eden turizm türüdür. Daha çok 15 ile 25 yaş arasındaki gençlerin, anne, baba ya da bir akrabanın gözetimi olmaksızın arkadaş grubu ile çıktıkları seyahatlerdir. Ülkemizde özellikle son yıllarda çok talep gören bu türün, hem gençlerin gelişimine hem de turizmin gelişimine çok önemli katkıları bulunmaktadır.
Doğa turizmi, ülkemizde ve dünyada en büyük hızla gelişmekte olan turizm türlerinden bir tanesidir. Bir çok sektörde olduğunun aksine doğayı korumak ve zarar verilmesini önlemek adına doğal yaşam bölgelerine tesislerin yapılmadığı, ekolojik yaşama zararın verilmediği turizm türüdür. Amaç ekolojik açıdan zengin olan bölgelerin ve buradaki ekolojik hayatın incelenmesidir.
Kültür turizmi, daha çok kültürel ya da tarihsel eserlerin var olduğu alanlara gidilerek bu eserlerin incelenmesi, kültürler hakkında bilgi edinilmesi ihtiyacına yönelik olarak yapılan seyahatlerdir.