Güller Şehri Isparta

Gül denince akla ilk gelen şehirdir Isparta.Türkiye’nin güneybatısında yer alan il. Akdeniz Bölgesi’nin kuzeyindeki Göller Bölgesi’nde bulunan Isparta; batıda Burdur, kuzeyde Afyonkarahisar, doğuda Konya, güneyde ise Antalya ile çevrilidir.Şehir, yöreye özgü el dokuması halılarıyla ve gül yetiştiriciliğiyle tanınır.

7165isparta_ayazmana

Müzeler: Isparta Müzesi, Uluborlu Müzesi, Yalvaç Müzesi Isparta’da gezebileceğiniz, kentin tarihi hakkında bilgi sahibi olabileceğiniz müzeler.

Isparta Müzesi

Bir Arkeoloji ve Etnografya Müzesi olarak hayata geçirilen Isparta Müzesi ilk olarak 1935 yılında Halk Evi’nin bir salonunda eski eserlerin sergilenmesiyle başlamıştır.

Halk evlerinin kapanmasının ardından belediyeye götürülen eserler, 1971 yılında yapımına başlanan binanın 1984 yılında tamamlanınca ve ardından bir yıl sonra hizmete açılmasıyla kendi binasında sergilenmeye başlamıştır.

Dört salonda sergilenen eserler; Etnografya, Arkeoloji, Yörük Salonu ve Halı Salonu olarak ayrılmıştır. Yöreye ait olan yazmalar, peşkir, lambalar, tespihler Etnografya bölümünde sergilenirken Arkeoloji bölümünde Paleolotik dönemden günümüze kadar gelen eserler kronolojik şekilde sergilenmektedir. Yörük bölümünde yörük çadırı ve tüm malzemeler sergilenirken vitrinleri yörük yün çorapları, heybeler, çoban eşyaları ve çalgı aletleri süslemektedir. Son olarak Halı bölümünde ise Türkiye’nin çeşitli halıların 17-20.yüzyıl arasında geçen örnekleri vardır. Isparta geziniz sırasında eserler bakımından oldukça zengin olan Isparta Müzesi’ni gezmeyi unutmayın.

ispartam3

 

Yalvaç Müzesi
Isparta’nın Yalvaç ilçesinde bulunan ve aynı ismi taşıyan Yalvaç Müzesi, önemli bir değere sahiptir ve ilk müze çalışmaları 1947’de başlamış 1966 yılında ise hizmete sunulmuştur.

Yalvaç Müzesi’nde Prehistorik Eserler Bölümü, Klasik Eserler Bölümü, Etnografya Eserler Bölümü, Yazma Eserler Bölümü, Resim Galerisi ve Açık Teşhir Bölümü bulunmaktadır.

Prehistorik Eserler bölümünde; Eski Tunç Çağı’ndan günümüze gelen depaslar, vazolar, testiler, kulplu kaseler ve bunun yanı sıra Göller Bölgesi’nin tipik çanak-çömlekleri ve pişmiş topraktan yapılmış olan insan ve hayvan figürleri sergilenmektedir.

Klasik Eserler bölümünde; Yunan döneminden başlayıp Bizans dönemine kadar gelen eserler sergilenmektedir. Günümüze gelen ve pişmiş topraktan yapılmış vazolar, çeşitli içki kapları, 5. Ve 4.yüzyıl dönemine ait mezarlar, Roma döneminden günümüze kalan mermer, bronzdan yapılmış tanrı ve tanrıça heykelleri, hayvan figürleri, yağ kandilleri, gözyaşı şişeleri ve Bizans dönemine ait ziynet eşyaları bulunmaktadır.

Etnografya Eserler bölümünde; Anadolu ve Yalvaç el sanatlarından örnekler, tabancalar, tüfekler, el örgüsü yün çorapları, yemeni ve örtüler sergilenmektedir. Bunun yanı sıra bindallılar, cepkenler, ceketler, kadın süs eşyaları ve bazı mutfak eşyaları da sergide bulunmaktadır.

Diğer bölümler olan Yazma Eserler ise; Türk İslam Çağına ait güzel yazı sanatlarını yansıtan levhalar ve Kur’an-ı Kerim’ler büyük değer taşımaktadır. Diğer bölümleriyle tam bir bütünlük sağlayan Yalvaç Müzesi önemli ve zenin içeriğiyle ziyaretçilerine vazgeçilmez saatler sunuyor.

1341301395_yalvacmuzesi

Tarihi Yapılar: Kubad Abad Sarayı, Eğirdir Kalesi, Sığırlık Kalesi, Uluborlu Kalesi, Atabey Ertokuş Kervansarayı, Atabey Ertokuş Medresesi, Eğirdir Dündar Bey Medresesi, Kutlubey Ulu Camii, Mimar Sinan Camii, Kavaklı Camii, Eğirdir Hızırbey Camii, Yalvaç Devlethan Camii, Firdevs Bey Bedesteni, Aya Baniya (Aya Payana) Kilisesi, Ayastefanos Kilisesi Isparta’da yer alan ve gezebileceğiniz tarihi eserler.

Kubad Abad Sarayı

Isparta’nın Yenişarbademli ilçesinde bulunan Kubad Abad Sarayı, Anadolu Selçuklu Sultanı l. Alaaddin Keykubat tarafından yazlık saray olarak inşa edilmiştir.

Çinileriyle ünlü olan Kubad Abad Sarayı, Konya iline ise 100 kilometre uzaklıktadır. Çeşit çeşit, renk renk çinilerin bulunduğu sarayda her çini fazlasıyla dikkat çekicidir. Bu çinilerin benzerleri Aspendos’ta Roma Tiyatrosu üzerinde de bulunmuştur. Çiniler üzerinde insan ve hayvan figürleri vardır. Kubad Abad Sarayı yıl içerisinde Isparta’ya gelenlerin ziyaret noktalarından biridir. Sizin de Isparta’ya yolunuz düşerse Yenişarbademli ilçesine bu sarayı mutlaka görmelisiniz.

1347534802_kubadabadsarayi

Kutlubey Ulu Camii

Isparta’nın Yenişarbademli ilçesinde bulunan Kubad Abad Sarayı, Anadolu Selçuklu Sultanı l. Alaaddin Keykubat tarafından yazlık saray olarak inşa edilmiştir.

Çinileriyle ünlü olan Kubad Abad Sarayı, Konya iline ise 100 kilometre uzaklıktadır. Çeşit çeşit, renk renk çinilerin bulunduğu sarayda her çini fazlasıyla dikkat çekicidir. Bu çinilerin benzerleri Aspendos’ta Roma Tiyatrosu üzerinde de bulunmuştur. Çiniler üzerinde insan ve hayvan figürleri vardır. Kubad Abad Sarayı yıl içerisinde Isparta’ya gelenlerin ziyaret noktalarından biridir. Sizin de Isparta’ya yolunuz düşerse Yenişarbademli ilçesine bu sarayı mutlaka görmelisiniz.

1385028265_kutlubeycami

Gezilecek Yerler

Ayastefanos Kilisesi
Isparta-Eğirdir’de farklı bir kültürün izlerini taşıyan Ayastefanos Kilisesi, Yeşilada Mahallesi’nde bulunuyor.

19. yüzyıl yapıtlarından biri olan Ayastefanos Kilisesi, çok eski dönemlerde Rum asıllı Hristiyanların Kudüs’e gitmeden önce gelip ziyaret ettiği bir ibadet mekanıymış. O dönemlerde kilisede ayinler de yapıldığı biliniyor. Kilise 1993 yılında Eğirdir Belediyesi tarafınca restore edilmiş. Şehrin turizmine kazandırılan Ayastefanos Kilisesi, şimdi keşfedilmeyi bekliyor.

İçerik

Dündar Bey Medresesi

Büyük bir mimariye sahip olan ve Hızırbey Camii’yle birbirlerini tamamlayan Dündar Bey Medresesi, Hamidoğulları Dündar Bey tarafından yaptırılmış önemli bir eserdir.

1301-1302 yılları arasında inşa edilen Dündar Bey Medresesi Isparta’nın Eğirdir ilçesine bağlı olan Cami Mahallesi’nde yer alıyor. Mimarisi dikdörtgen planlı olup, tek eyvanlı ve çift katlı bir yapıdır. Medresenin özellikle giriş kapısı çok heybetli ve harika bir işlemeye sahip. Günümüzde bir pasaj görünümüne sahip. İçindeki 11 dükkan bulunmakta ve yine bu işleviyle turistlere ev sahipliği yapmaya devam etmekte.

1385019975_dundarbeymedrese

Men Tapınağı

Isparta’nın en görülesi tarihi noktalarından biridir Men Tapınağı. Yalvaç ilçesinde bulunan Men Tapınağı, ay tanrısı Men adına inşa edilmiş olup, kutsal alan olarak kabul edilen bir bölgede bulunmakta.

Men Kutsal Alanı’nda bulunan tapınak, Antiokheia Antik Kenti’nin 5 kilometre güneydoğusunda yer alıyor. Bu kutsal alanın en önemli özelliği bir tanrı adına şehirleşmiş tek yerleşim alanı olmasıdır.

Bölgenin en dikkat çeken yapıtı Men Tapınağı… Tapınak bir sıra sütunla çevrelenmiş olup, podyumunun mimarisi oldukça ilginçtir. Podyumunun güneybatı ve kuzeybatı kısımlarında 10’ar basamak vardır. Güneydoğu ve kuzeydoğu yönlerinde de 6’şar basamak bulunur. Tabii kutsal alanda sadece Men Tapınağı yok.

1392206257_mentapinak

Geleneksel Yemekleri

Bu kadar çok turistik yere ev sahipliği yapmasıyla birlikte en güzel yemeklerinde şehridir Isparta.En bilinen Isparta yemekleri Pirinç Çorbası, Tutmaş, Oğmaş, Toyga, Arapaşı, Tirit, Banak, Tandır Kebabı, Yoğurtlu Et, Çömlek Kebabı,Kabine sayılabilir.Isparta’yı gezipte yemeklerini yemeden dönmek olmaz.Bu geleneksel yemekleri tatmanızı öneriririz.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.