Bazı turizm türleri herkes tarafından yapılabiliyor. Ancak özellikle avcılık gibi teknik donanım ve bilgi gerektiren türler spesifik bir tercih alanı oluyor. Avcılık da böyle türlerinden biridir. Avcılık bazılarına itici ya da uzak görünse de, avcılık yapabilmek için kilometreler kat eden turistler var.
Yaban hayatı ve bitki örtüsü bakımından avcılığa son derece elverişli olan ülkemiz, av turizmi kapsamında yurt dışından da birçok turist ağırlamaya devam ediyor. Her geçen gün genişletilen av ve avcılık turizmi potansiyeli ile bu turizm türünden elde edilen gelir de artıyor.
Av turizmi; turizmin değişik bir uygulama şekli olup avcı niteliğine sahip kişilerin avlanma amaçlarını gerçekleştirmek üzere belirlenmiş ilkelerle yaptıkları etkinliklerdir. Avcılar, av turizmi faaliyetleri ile yaban hayvanlarının boynuz, diş, post benzeri hatıra değeri taşıyan kısımlara sahip olmakla birlikte, değişik kültürleri tanıma ve değişik yerleri görme olanağı elde etmektedirler. Ülkemizde 1950’li yıllarda avcıların birçok av hayvanını herhangi bir kurala bağlı olmaksızın bedelsiz avlamalarıyla başlayan süreç 1970’li yıllarda çeşitli kuralların getirilmesiyle yasal anlamda av turizmi uygulamalarını başlatmıştır[1].
Güney Afrika, Almanya, İspanya, Fransa ve Macaristan gibi ülkeler av ve avcılık turizminden milyon dolarlar kazanan ülkeler olarak ön plana çıkıyor. Geyik ve karaca gibi av hayvanlarının yaşam alanlarına sahip bu ülkelerde fazla olan hayvan sayısı, avcılık turizmini de hareketlendiriyor.
Anadolu yaban keçisi, çengelboynuzlu dağ keçisi, kızıl geyik, ceylan, Anadolu yaban koyunu, karaca, yaban domuzu, melez yaban keçisi, tilki, çakal, keklik, çulluk, tavşan ve sülün ise ülkemizde belirlenen sayı sınırı doğrultusunda avlanan bazı hayvanlardır.
[1] http://www.google.com.tr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjrs57oy8zMAhXIvhQKHaGnC-oQFgggMAE&url=http%3A%2F%2Fyigm.kulturturizm.gov.tr%2FEklenti%2F810%2Cavveyabanhayatindaavturizmidoc.doc%3F0&usg=AFQjCNFm1ImeVndXzqFnIBu9kCbvleAvEw&bvm=bv.121421273,d.bGs , Erişim Tarihi: 09.05.16.