Akdeniz’in Efsane Kenti Adana

Ülkemizin görülmesi gereken şehirlerinden biri olan Adana Akdeniz Bölgesi’nin en önemli turizm kentidir.

Müzeler: Adana’nın geçmişine ışık tutan birbirinden etkileyici müzlere Adana gezininiz sırasında uğramanızı tavsiye ettiğimiz duraklardan. Adana Arkeoloji Müzesi, Adana Atatürk Evi, Adana Etnografya Müzesi, Misis Mozaik Müzesi Adana’daki başlıca müzeler arasında.

Adana Arkeoloji Müzesi

Adana Arkeoloji Müzesi, 1924 yılında kurulmuştur. Adana Arkeoloji Müzesi’nde görebileceğiniz eserler şöyledir.
Tarsus-Gözlükule, Mersin-Yümüktepe, Milis, Karatepe, Soğuksutepe vb. höyük ve iskân yerlerinde yapılan arkeolojik kazılarda çıkan eserler ile Adana ve çevresinden derlenen eserler bulunuyor. Bunlar prehistorik (tarih öncesi), Hitit, Asur, Fenike, Frig, Helenistik, Roma ve Bizans devirlerine ait heykel, kitabe, lahit, stel, mimari parçalar gibi taş eserler, pişmiş topraktan yapılmış çanak, çömlek, çeşitli kaplar, silindirik ve magma mühürleri, madeni paralar vediğer arkeolojik buluntulardır.

1393334820_adanaarkeoloji

Misis Mozaik Müzesi

Misis Mozaik Müzesi, 4.yy onlarına ait Misis Antik Kenti’nden kalma tapınağın zemin mozaiklerinin sergilendiği bir müzedir. Müze Adana’ya 26 Km. mesafede, Misis Beldesi’nde yer almaktadır.

1393334542_misis

Tarihi Yapılar: Bir şehri tanımanın en keyifli yollarından biri de elbette o kentteki tarihi yapıları görmek. Adana’da gezip görebileceğiniz pek çok tarihi yapı ve eser var. Bunlardan başlıcaları ise Adana Kalesi, Anavarza Kalesi, Yılanlı Kale, Feke Kalesi, Adana Taş Köprü, Varda Köprüsü, Adana Ulu Camii, Hasan Ağa Camii, Ağca Mescit, Gön Hanı, Tuz Hanı, Çarşı Hamamı ve Irmak Hamamı.

Anavarza Kalesi

Adana’ya yaklaşık olarak 70 kilometre uzaklıkta olan Anavarza Kalesi, Kozan, Ceyhan ve Kadirli ilçelerinin kesiştiği yerde olup Kozan’ın sınırlarında bulunmaktadır.Antik dönemlerde Anazarbos, Aynızarba ve Anazarbus isimleriyle anılmıştır. Asurlular tarafında kurulduğu düşünülen Anavarza’nın tarihi tahminen M.Ö. 9. Yüzyıla dayanmaktadır.

1339759416_anavarzakalesi

Hasan Ağa Camii

Mimari özellikleriyle klasik Osmanlı döneminin Adana’daki tek örneği olan Hasan Ağa Camii, hem kolay bir ulaşım yoluna sahiptir hem de sanatsal değeriyle şehrin önemli simgelerinden biridir.
Hasan Ağa Camii’nin dış mimarisi kadar iç mekanı da mistik bir çekim gücüne sahip olup, Adana’nın tarihi ibadet mekanları arasında yerini almıştır.

1383562277_hasanagacamihjhgjh

Yaylalar: Adana’nın yaylaları diğer güzellikleri kadar meşhur. Özellikle yaz aylarında bunaltıcı sıcaktan kaçmak isteyenlerin ilk adresleri yaylalar oluyor. Belemedik Yaylası, Akçatekir Yaylası, Pozantı Yaylası, Nemrun Yaylası ve Horzum Yaylası Adana’nın en meşhur yaylaları arasında. Eşsiz doğal güzelliğe ve manzaraya sahip olan Adana yaylalarını görmeden gezinizi bitirmeyin.

Horzum Yaylası

Ahşap evleriyle, yemyeşil bitki örtüsüyle, yayla insanlarıyla Adana’nın coğrafyasını ve geleneksel yaşantısını gözler önüne seren Horzum Yaylası’nın tabiatı, şehre gelen her turist tarafından mutlaka keşfedilmeli.

1392280583_horzumyay

Seyhan Barajı

Seyhan Nehri’nde oluşabilecek su baskınlarını önlemek için 1956 yılında yapılan Seyhan Barajı, 974 günde tamamlanmıştır.
Seyhan Barajı, eski Adana denilen bölgenin yukarısında bulunmaktadır. Barajın yapılmasını sağlayan önemli faktörlerden biri de elektrik üretimi ve Çukurova’nın pamuk üretimini arttırmaktır.Seyhan Barajı 2006 yılından bu yana Türkiye Offshore Şampiyonası’na ev sahipliği yapmakta.
Adana’ya gelen turistlerin ziyaret noktalarından biri olan baraj tüm güzelliğiyle keyifli bir gezi oluyor.

1383558808_seyhanbaraji2

Irmak Hamamı

Adana’daki tarihi değerlerin birçoğu Ramazanoğulları dönemine ait. Bu yapılardan biri de Irmak Hamamı…. Irmak Hamamı, Ramazanoğulları Beyliği’nin son dönemlerinde inşa edilmiş bir yapı. Geç Roma döneminde kalma bir hamamın üzerinde bulunmakta.

1392280710_irmakhamamiii

Adana Taş Köprü

Adana’nın simgelerinden biri olan Taşköprü, şehre gelen turistlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor. Seyhan ve Yüreğir’i birbirine bağlayan Taşköprü, Roma döneminin görkemli eserleri arasındadır.Köprü 21 gözlü olarak inşa edilmiş olsa da günümüzde 14 gözlü hizmet vermektedir. Adana tatilinizde Taşköprü’nün görkemine bayılacak ve köprüden geçerken göreceğiniz manzara hayranlığınızı kazanacak.

1363184663_adanataskopru2

 

Ceyhan Nehri
Adana ili ile bütünleşen Ceyhan Nehri, Seyhan Nehri gibi Türkiye’nin en önemli akarsularından biri özelliğini taşımaktadır.509 kilometre uzunluğunda olan nehir, Elbistan’ın ortasından geçer ve Kahramanmaraş ilinde genel olarak derin vadiler şeklinde akmaya devam eder. Tekir, Fınız, Mağara Gözü, Hurman ve Körsulu başlıca kollarıdır; fakat beslendiği en önemli ve ilk kaynak Nurhak Dağları’ndan çıkar.Özellikle ilkbahar aylarında renk renk görüntüsü büyüler görenleri. Kar dönemlerinde ise kar altından kendini gösteren Kardelenlerin seyrine doyum olmaz.

1340098261_ceyhan

Geleneksel Yemekleri

Adana mutfağı oldukça zengindir. Adana yöresel yemeklerinde en çok kullanılan malzemeler acı, ekşi, narenciye, deniz ürünleri, zeytinyağı ve yeşilliktir. Ama herşey bir yana et Adana yöresel yemeklerinin vazgeçilmezidir ve bütün yemeklerde et vardır. Yöresel yemeklerde Adana denince akla ilk gelen tabi ki Adana Kebaptır. Ayrıca şalgam suyu ve meyan kökü de Adana’nın en ünlü yöresel lezzetlerindendir.

Bol miktarda kullanılan diğer malzemeler ise un, bulgur, süt, yoğurt, peynir ve çökelektir. Çorbalar, sebze yemekleri ve tatlılarda Adana’nın vazgeçilmez menüleri arasındadır. Çorbalardan hamur çorbası, yüzük çorbası ve düğün çorbası, sebze yemeklerinden süllüm, mercimekli ıspanak başı ve kabak çintmesi, bulgur yemeklerinden ekşili topalak, sarımsaklı köfte, içli köfte ve sakatat dolması, tatlılardan ise karakuş tatlısı, taş kadayıfı ve halka tatlısı yöreye ait lezzetlerdendir.

Adıyaman-Fotoğrafları-2

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.