Zonguldak, Batı Karadeniz’in en gelişmiş ve güzel şehirlerinden biri.Ülkemiz için farklı bir yere sahip olan şehrimiz kömür yatakları ile ünlüdür.Doğal güzellikleri ve tarihsel değerleri ile görenleri kendine hayran bırakacak…
Mağaralar: Zonguldak, Karadeniz’de mağara turizminin geliştiği, bu anlamda bölgede en çok ilgi gören şehirlerden biri. Ülkemizin en önemli mağaralarından olan, mitolojiye de konu olmuş Cehennemağzı Mağaraları’na ev sahipliği yapıyor Zonguldak. Gökgöl Mağarası, Cumayanı Mağarası, Çayır Köyü Su Mağarası, Kızılelma Mağarası ve İnağzı Mağarası da Zonguldak’ın ilgi gören mağaralarından.
Cehennemağzı Mağaraları
Mitolojik bir hikayeye sahip olan Cehennemağzı Mağaraları, Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde bulunmaktadır.Mitoloji’de Hades’in ölüler ülkesi olarak bilinen Cehennemağzı Mağaraları üç mağaradan oluşmaktadır. Ayrıca güç tanrısı Heracles’in yeryüzündeki 12. görevini gerçekleştirdiği yer olarak da bilinmektedir. Cehennemağzı Mağaraları Zonguldak gezinize eklemeyi unutmayın.
Gökgöl Mağarası
Gökgöl Mağarası, Zonguldak’ın en önemli turizm kaynaklarından. İçerisindeki mistik atmosfer yaratan sarkıtları ve dikitleri ile fantastik bir dünyanın kapılarını aralıyor. Bir diğer özelliği de şehrin en uzun ikinci mağarası olmasıdır ve toplamda 3350 metre uzunluğundadır. Şehrin turizmini canlandıran Cehennemağzı Mağaraları’nı da gezmeyi sakın unutmayın.
Plajlar: Zonguldak, Karadeniz’in en güzel plajlarından bazılarına ev sahipliği yapıyor.Filyos, Göbü, Karakum, Kapuz, Türkali, Sazköy, Ilıksu, Kireçlik, Uzunkum, Hisarkarası en bilinen plajları Zonguldak’ın.
Köprülü Camii
Osmanlı döneminden kalma tarihi yapılardan biridir.1661 yılından Sadrazam Köprülü Mehmet paşa tarafından Zonguldak’ta yaptırılan bu cami Zonguldak çarşısındadır. Kubbesi kiremitlerden oluşan bu caminin mimarisi kare şeklinde yapılmıştır. Şehrin görülmeye değer yapılarından.
Halil Paşa Konağı
19. yüzyıla mimarisinin en önemli örneklerinden biri olan Halil Paşa Konağı, 3 katlı olup sofalı plan tipinde inşa edilmiştir.Halil Paşa Konağı, bir dönem ortaokul ve lise olarak hizmet vermiştir. 1988 yılında ise Kültür Bakanlığı tarafından alınıp geniş kapsamlı bir restorasyon döneminden geçmiştir.
Günümüzde müze olarak işlevselliğini koruyan Halil Paşa Konağı’nda şehirdeki arkeolojik kazılar sonucu gün yüzüne çıkmış Grek, Roma ve Bizans dönemleriyle tarihlendirilen eserler bulunmakta.
Geleneksel Yemekleri
Türkiye’nin hemen her şehrinde olduğu gibi Zonguldak ilinin de kendine has yöresel lezzetleri bulunmaktadır. Sebze yemeğinden et yemeğine, salata çeşitlerinden tatlılarına kadar Zonguldak, kendini diğer şehirlerden ayırmaktadır. Karadeniz Bölgesinde bulunan Zonguldak ili, bulunduğu coğrafi şartlar itibariyle zengin bir mutfak kültürüne sahiptir.
Zonguldak Yöresel Yemekleri; Baklaç, Beyaz Baklava, Çöpele, Ereğli Pidesi, Hüppülü, Kartlaç, Kömeç, Malay, Mısır Çorbası, Tenekede Tavuk, Tıntın Çorbası, Zılbıt’tır.