Doğu Anadolu’nun Yapı Taşı Ağrı

Ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Ağrı, doğal güzelliklerin yanı sıra pek çok tarihi ve kültürel varlığa da sahiptir.

Ağrı Dağı

Türkiye’nin en büyük dağı olan ve aynı zamanda volkanik bir özellik taşıyan Ağrı Dağı’nın %35’i Iğdır ilinde, %65’i ise Ağrı ilinde bulunmaktadır. Her mevsim zirvesindeki erimeyen karlarıyla ve ülkenin en büyük dağı olması sebebiyle tırmanışlar için çok cazip gelen Ağrı Dağı’nın 5137 metrelik Atatürk zirvesi ve 3898 metrelik İnönü zirvesi vardır.

1354529381_argdag8

Beyazıt Eski Camii

Kış aylarında kayak yapabileceğiniz, yaz aylarında ise turistik mekanlarını ziyaret edebileceğiniz Ağrı, tarihini yansıtan Beyazıt Eski Camii de turistlerin merak ettiği noktalar arasındadır.Doğu Beyazıt Kalesi’nin güneyinde bulunan Beyazıt Eski Camii’nin Yavuz Sultan Selim tarafından yapıldığı düşünülmektedir. Kitabesinde ise; 1687 yılında onarıldığı belirtilmektedir.

1354520001_2379863-beyazit-eski-camii

Meya Mağaraları

Mağaraların çevresinde birçok tarihi kalıntıyı da görmek mümkündür. Değişik inançların izlerine rastlanan bölgede birçok tapınak, barınma yeri, oda ve mağaralar vardır. Yapılan odalar özellikle tehlikelerden korunmak amacıyla kayalar üzerine inşa edilmiştir. Köklü bir tarihin yanı sıra önemli bir kültür değeri de bulunan şehirdeki bu bölgede, aynı zamanda Hz. Ali’nin atının ayak izleri olduğu tahmin edilen taşlar da bulunmaktadır. Günümüze kadar ulaşan az sayıdaki eserler arasında ise İslam ve Yezidi mezarları da vardır. Ağrı tatilinizde Meya Mağaraları’nı gezerek hem mağarayı hem de çevresindeki tarihi kalıntıları görme imkanı yakalayabilirsiniz.

1354521111_meya

Doğubeyazıt Kalesi

Sarp kayalıklar üzerine kurulmuş olan Doğubeyazıt Kalesi’nin yapım tarihi hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Kalenin yanında bulunan mezar ise; bu yapının Urartu dönemine ait olduğu fikrini ortaya koymuştur. Doğubeyazıt Kalesi, köklü tarihi boyunca birçok medeniyetin eline geçmiş ve Yavuz Sultan Selim döneminde Osmanlı Devleti’nin himayesi altına girmiştir. İshak Paşa Sarayı’nın yakınında bulunan Doğubeyazıt Kalesi, Ağrı tatilinize dahil olması gereken yapılardan biridir.

1354523777_dogubeyazitkale

İshak Paşa Sarayı

1685 yılında İshak Paşa’nın babası Çolak Abdi Paşa tarafından yapımına başlanan saray, oğlu İshak Paşa tarafından 1784 yılında tamamlanmıştır. Saray Türkistan, Selçuklu ve Osmanlı’nın mimari özelliklerini birleştirmiştir.Dünyanın ilk kaloriferli yapısı olarak bilinen bina İran’dan gelen elçilerin hayranlığını kazanmıştır. Hatta yapımını uygun gören İshak Paşa’nın sarayın gölgesinde kaldığı söyleniyor. İhtişamlı görüntüsüyle gören herkesi kendine hayran bırakan bu önemli eseri incelediğiniz sırada müthiş manzarası karşısında çok şaşıracaksınız.

1336741780_ishakpasa

Avnik Kalesi

Avnik Kalesi, Diyadin’e 29 km’lik bir mesafede yer alıyor. Koçbaşı Kalesi olarak da adlandırılan bu tarihi kalıntının hakkında pek fazla bilgi bulunmamaktadır. Yapılan tahminlere göre Urartu döneminde inşa edilmiştir. Avnik Kalesi, günümüze sadece temellerini getirebilmiş olsa da görülmeye değer niteliğini hala korumaktadır.

1368607649_avnikkalesi

Ahmet Hani Türbesi

Ağrı’ya seyahat etmeyi planlıyorsanız Ahmet Hani Türbesi keşif noktalarınızdan biri olabilir. 1651 yılında doğan ve ölüm tarihi bilinmeyen ve şehrin filozofları arasındaki Ahmet Hani’ye ait olan türbe, yerli halk tarafından sık sık ziyaret edilir. Şehre gelen turistlerin de gezip gördüğü bir noktadır. Ahmet Hani Türbesi, muazzam mimarisiyle görülmeye değer niteliğini hala korumaktadır.

1363850862_ahmethaniturbesi

Keşişin Bahçesi

Doğubeyazıt ilçesinde bulunan Keşişin Bahçesi, ilçe merkezine 7 kilometre uzaklıktadır ve İshak Paşa Sarayı’nın hemen altında yer alır.Eğer Ağrı’da bir gezi planlıyorsanız Keşişin Bahçesi’ni mutlaka gezi listenize dahil etmenizi öneririz. Yeşilliğinin büyüklüğüne kapılıp başka bir zaman dilimine gideceğiniz Keşişin Bahçesi, yıl içerisinde yüzlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor.

1354527359_kesisinbahcesi

Ağrı Meteor Çukuru

Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde bulunan meteor çukuru, Gürbulak sınır kapısı ve Sarı Çavuş köyo arasında bulunmakla birlikte, Doğubeyazıt’a 35 km uzaklıktadır. 1892 senesinde bu noktaya bir göktaşı düşmüş ve büyük bir çukur açılmıştır.Özellikle yabancı turistlerin yoğun ilgisini gören ve turizm açısından önemli bir nokta olan Ağrı Meteor Çukuru, eski dönemlerde 60 metre derinliğindeyken günümüze 35 metre derinliğindedir.

1367845304_agrimeteorcukuru

Diyadin Kaplıcaları

Ağrı’da bulunan Diyadin Kaplıcaları, ismini bulunduğu ilçeden alır. İlçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta bulunan kaplıcaların alanından geçen Murat Nehri ise bölgeyi çekici kılan doğal güzellikler arasındadır. Eğer Diyadin Kaplıcaları’na gitmeyi planlıyorsanız; Ağrı Havalimanı ve Erzurum Havaalanı’ndan hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Kaplıcalar aynı zamanda Ağrı il merkezine 60 kilometre, Erzurum il merkezine ise 55 kilometre uzaklıktadır. Diyadin Kaplıcaları, bikarbonatlı, klorürlü, sülfatlı, kalsiyumlu ve karbondioksitlidir. Romatizma, nöroloji, kemik, kireçlenme, siyatik, cilt ve metabolizma rahatsızlıklarına şifa olan kaplıcalar, termal turizm açısından büyük bir öneme sahiptir.

1354522329_diydinkaplica

Eleşkirt Güneykaya Kayak Merkezi

Ağrı’nın Eleşkirt ilçesinde bulunan Güneykaya Kayak Merkezi, kış mevsiminde kayak tutkunları tarafından tercih edilen bölgeler arasındadır. Eleşkirt Güneykaya Kayak Merkezi’nde çocuk oyun parkı, yürüyüş parkuru, otopark mevcuttur. Aynı zamanda Güneykaya Kayak Merkezi’nde bir otel, iki günübirlik tesis ve bir kayak kulübü de bulunmaktadır.

eleskirt

Geleneksel Yemekleri

Türkiye’nin hemen her şehrinde olduğu gibi Ağrı ilinin de kendine has yöresel lezzetleri bulunmaktadır. Sebze yemeğinden et yemeğine, salata çeşitlerinden tatlılarına kadar Ağrı, kendini diğer şehirlerden ayırmaktadır. Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan Ağrı ili, bulunduğu coğrafi şartlar itibariyle zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Ağrı iline özgü birçok meşhur yemek, içecek, hamur işi ve tatlılar vardır. Ama Ağrı denince akla ilk gelen yöresel lezzetler haşıl, hengel, kuymak, kete, erdek v.b. Bu yöresel lezzetlerin dışında Ağrı iline özgü diğer yöresel lezzetleri de anlatmaya çalışacağız. İşte sizlere Ağrı yöresine ait lezzetler…

Bu lezzetlerden bazıları şunlardır; Hasude, Ayranaşı, Abdigör Köftesi, Gosteberg Et, Pişi Erdek, Çiriş Ketesi, Murtuğadır.

agri yemekleri-18c

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.