Amasya Kalesi
Şehrin savunmaya en uygun yeri olan Harşena Dağı üzerine kurulmuştur. Yeşilırmak’ın kıyısına kadar 8 müdafaa kademesi vardır. Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde genelde askeri amaçlı kullanılmış ve birçok kez onarımdan geçmiştir.
Müzeler: Amasya’nın geçmişine ışık tutan Amasya müzeleri geziniz sırasında mutlaka uğramalısınız. Amasya Müzesi, Hazeranlar Konağı Müze Ev, Minyatür Amasya Müzesi gezebileceğiniz Amasya müzeleri arasında.
Hazeranlar Konağı Müze Ev
19.yy. Amasya’nın yaşantısını yansıtan günlük eşyaların sergilendiği bir müzedir ve bu müzede 355 civarında Etnoğrafik eser yer almaktadır.
Minyatür Amasya Müzesi
Şehrin turistik noktası olan Minyatür Amasya Müzesi, Sultan Beyazıt Külliyesi’nin imare binasının bir salonunda bulunmaktadır. Şehrin mimari yapısı, Yeşilırmak’ı ve treniyle gezilesi bir yer olan müze, keyifli bir yolculuğun yanı sıra Amasya’yı her şeyiyle tanıtacak sizlere. Bu güzel yolculukta yer almayı unutmayın.
Camiler – Medreseler : Buram buram tarih kokar Amasya. Gerek camisi gerekse medreseleriyle geçmişe yolculuk yapacaksınız. Yörgüç Paşa Camii, Bayezid Paşa Camii, Gümüşlü Camii, Gökmedrese Camii, Burmalı Minare Camii, Amasya Fethiye Camii, Saraçhane Camii, Çelebi Mehmet Medresesi ve Haliliye Medresesi en çok ziyaret edilen yapılar arasındadır.
Saraçhane Camii
Eski dönemlerde caminin etrafında saraçhaneler olduğu için simi Saraçhane Camii olarak anılmış olsa da ilk adı Şadgeldi Paşa Camii idi. Cami, yapıldığı yıldan bu yana birçok onarımdan geçse de günümüze kadar bütün güzelliklerini korumuştur. Yapımı sırasında kesme taş ve moloz taş kullanılmıştır. Caminin kalem işleriyle bezenmiş duvarları görülmeye değer niteliktedir.Amasya’ya yolunuz düşerse Saraçhane Camii kesinlikle gidilip görmelisiniz.
Haliliye Medresesi
Hem sağlam hem de görkemli mimarisiyle göz dolduran medrese, 1413 yılında Beylerbeyi Halil Paşa tarafından yaptırılmıştır. Yapımı sırasında moloz taş kullanılmış olup, dikdörtgen planlı olarak inşa edilmiştir. Amasya’yı keşfetmek için yapacağınız yolculuklara Haliliye Medresesi’ni dahil etmenizi öneririz. Şehrin her köşesi tarihi ve doğa güzellikler sunarken eğlenceli vakitlerle dolu dolu günler yaşayacaksınız.
Doğal Güzellikler: Amasya’nın tarihi güzellikleri kadar doğal güzellikleri de keşfetmeye değer. Bu eşsiz şehirde doğa keşfine çıkmak ister misiniz? Eğer cevabınız “Evet” ise Borabay Gölü, Yedi Kuğular Kuş Cenneti, Aynalı Mağara ve Terziköy Kaplıcası duraklarınız arasında olmalı.
Yedi Kuğular Kuş Cenneti
Şehrin cennet köşelerinden biri olan Yedi Kuğular Kuş Cenneti Suluova’ya 4 kilometre uzaklıkta olup kolay bir ulaşıma sahiptir. Buraya geldiğinizde hem huzurlu bir doğa ortamı hem de birçok hayvan türü sizleri bekliyor olacak. Yedi Kuğular Kuş Cenneti’nde kuğular, yaban kazları, yaban ördekleri, angutlar ve karabataklar görebilirsiniz. Burada ruhunuzu dinlendirecek ve bambaşka diyarlara yolculuk yapacaksınız.
Borabay Gölü
Borabay Gölü, yılın her mevsiminde farklı renklere bürünür. Sonbahar aylarında üzerine örttüğü pastel renkleri, bahara doğru yavaş yavaş atıp canlı renklerine tekrar dönüş yapar. Kalabalık şehir hayatından kaçmak isteyenler için cazip bir yerdir.
Terziköy Kaplıcası
Çivi Köyü sınırlarında olan Terziköy Kaplıcası, mide, safra kesesi, idrar yolları, romatizma, felç, bağırsak, böbrek, sinir sistemi ve kadın hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Kaplıcanın alanında aynı zamanda oteller, restoran, çocuklar için oyun alanları ve piknik yerleri bulunuyor. Yıl içerisinde oldukça ziyaretçi akınına uğrayan Terziköy Kaplıcası, Amasya tatiliniz için tercih edebileceğiniz yerler arasındadır.
Kral Kaya Mezarları
Amasya’nın tarihi güzelliklerinden olan Kral Kaya Mezarları, Pontus Krallarına aittir ve Harşena Dağı’nın eteklerine oyulmuştur. Toplamda 21 mezar olduğu bilinmekle birlikte günümüze sadece birkaçı gelebilmiştir. Kaya mezarlarının arkalarındaki geçitler sizi şaşırtacak detaylar arasında.
Geleneksel Yemekleri
Amasya tarihsel yaşamı ve köklü bir kültür düzeyi yanında ekolojik yapısıyla da zengin bitki örtüsüne, dolayısıyla zengin mutfak kültürüne sahiptir. İşte Amasya’nın yöresel yemekleri:
Çorbalar; Çatal çorba, sakala çarpan, toyga çorbası, cilbir, helle çorbası, kesme ibik çorbası, yarma çorbası.
Etli Yemekler; Bakla dolması, etli bamya, keşkek, ciğer sarması, göbek dolması, Madımak, mıhlama, mumbar, işkembe, pastırmalı pancar, patlıcan pehli, pastırma pağallemesi, pirpirim, sirkeli ciğer ve sulu köfte.
Tatlılar; Dene hasudası, kuymak, yuka tatlısı, ayva gailesi, elma tatlısı, fırın sütlaç, gelin parmağı, gömlek kadayıfı, kalbur tatlısı, höşmerim, peluza (hasuda), şeker böreği, unutma beni, vişneli ekmek ve zerdali gailesi.
Hamur İşleri; Amasya çöreği, yağlı/katmer, kabak kavuklu pilav, bişi, cırıtka/ cızlak /akıtma, döndürme, ekmek aşı (papara), eli böğründe, haşhaşlı cevizli çörek, hengel, kıymasız mantı, kaypak, mayalı, patlıcanlı pilav, sini su böreği, tepsi böreği, yakasal böreği ve yanuç, yöresel yemekler olarak sayılabilir.