Çinisi ve porselenleriyle hafızalarımıza kazınan Kütahya gerek çinileri gerekse Mevlevi kültürü ile gönüllerimizi bir kez daha fethedecek. Evliya Çelebi’nin doğduğu yer olan Kütahya, gelişmekte olduğu termal kaynakları, doğal güzellikleri, el sanatları ve tarihi ile Türkiye’nin önemli turizm bölgelerinden biridir.
Müzeler: Kütahya Çini Müzesi ve Kütahya Arkeoloji Müzesi Kütahya’nın geçmişine ışık tutan, görmenizi önerdiğimiz müzelerden.
Kütahya Çini Müzesi
Germiyan Beyi II. Yakup Çelebi tarafından 1411 yılında yaptırılan imaret, medrese, mescit, kütüphane ve hamamdan oluşan külliyenin imaret ve türbe bölümü, Kültür ve Turizm Bakanlığınca çini müzesi olarak restore edilip, 1999 yılında ziyarete açılmıştır.Kubbeli ve şadırvan orta mekâna, üç yönde kubbeli eyvan ile iki oda açılmaktadır. Türbe bölümünde II. Yakup Bey’in çinili sandukası bulunmaktadır. Yıkılan Medresenin vakıf kitabesi, müzenin giriş kapısının solunda yer alır.Müzenin girişinde, son Germiyan beyi II. Yakup Çelebiye ait Osmanlı Türkçesiyle yazılmış dünyanın en büyük ikinci taş kitabesi bulunmaktadır.Bu buram buram tarih kokan müzeyi ziyaret etmek için daha ne bekliyorsunuz?
Kütahya Arkeoloji Müzesi
Kütahya Arkeoloji Müzesi ,1314 yılında Umur Bin Savcı tarafından yaptırılan eski bir medrese binasında ziyaretçilere açıktır. Selçuklu mimarisinin özelliklerini taşıyan Kütahya Arkeoloji Müzesi, 9 odaya sahiptir. Her çağın ayrı ayrı önemli kalıntılarını gözler önüne sermektedir. Paleolitik, Kalkolitik, Eski Tunç, Frig, Hitit, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden günümüze kalan eserler göz doldurmaya devam etmektedir. Zengin bir içeriğe sahip olan Kütahya Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret etmeyi unutmayın.
Tarihi Yerler: Kütahya, tarih boyunca Anadolu’nun önemli yerleşim merkezlerinden biri olmuştur. Kütahya’da gezilmesi gereken tarihi mekanların başında Kütahya Kalesi, Kütahya Saat Kulesi, Kütahya Zafertepe Anıtı, Dumlupınar Şehitliği ve Tarihi Kütahya Evleri geliyor.
Kütahya Kalesi
Antik dönemlerden beri iskan edilen kale 5. y.y.da Bizansların yaptırdığı surlarla, Selçuklular, Germiyanoğulları ve Osmanlılar tarafından yapılan onarım ve eklerle güçlendirilmiştir. Hisar Tepesi’nde bulunan kalenin üç bölümü vardır; Kale-i Sagir, Kale-i Bala ve dış surlar. Kütahya Kalesi Evliya Çelebi’ ye göre 72 burca sahiptir. Burçlar çok sık aralıklarla yerleştirilmiştir. Kütahya Kalesinde ayrıca iki çeşme, iki mescit ve Cumhuriyet döneminde yapılmış bir döner gazino ve kır kahvesi bulunmaktadır. Kütahya Kalesi Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsislidir. Kalenin bazı kısımlarında onarımlar ve iç kısımda çevre düzenlemeleri yapılmıştır.
Dumlupınar Şehitliği
Tarihte çok önemli bir olay olan Dumlupınar Meydan Muharebesi’nde ülkesi için savaşan ve şehit olan Türk askerlerinin anısına yapılan Dumlupınar Şehitliği Kütahya il sınırları içerisindedir.
500 er ve 100 subayın mezar taşı bulunan Dumlupınar Anıtı’nda namazgah, şadırvan ve otopark bulunmaktadır. Büyük Taarruz’un 70. yıldönümünde yapılan bu anlamlı şehitlik anıtını gezip görmek ve yaşamak anlamlı saatler geçirmenizi sağlayacak.
Camiler: Kütahya ülkemizdeki ünlü camilerden bazılarına ev sahipliği yapıyor. Özellikle Kütahya Çinili Camii, Kütahya Ulu Camii, İshak Fakih Camii, Kütahya Kurşunlu Camii’ni gezmeden Kütahya’dan ayrılmayın. Mevlevi kültürünün en önemli merkezlerinden olan Dönenler Mevlevihanesi şehir merkezinde bulunuyor.
İshak Fakih Camii
Germiyan eserlerinden biri olan İshak Fakih Camii, Kütahya Merkez’in gezilecek tarihi mekanlarından biridir. 1433 yılında inşa edilen cami, gösterişli bir cepheye sahiptir.Yapımında kesme taş ve tuğla kullanılmıştır. İshak Fakih Camii, düzenli dış mimarisinin yanı sıra iç dekorasyonuyla da göz doldurmaktadır. Caminin son cemaat yeri üç bölümden oluşur. Kütahya Merkez gezinizde İshak Fakih Camii’ni ziyaret edebilirsiniz.
Dönenler Mevlevihanesi
Kütahya Börekçiler Mahallesi’nde, Dönenler Meydanı’nın güneybatısında, Ulu Cami’nin doğusunda bulunan Mevlevihane, Konya ve Afyonkarahisar Mevlevihanelerinden sonra Mevlevi kültüründe üçüncü önemli merkezdir.
Mevlevihane’nin ilk yapısı Emir İmadüddin Hezar Dinari tarafından 1237-1243 yıllarında yaptırılan Hezar Dinari Mescidi’dir. Celaleddin Ergun Çelebi’nin sonra da diğer postnişinlerin buraya gömülmesinden sonra mescit Ergun Çelebi Türbesi’ne dönüşmüş, kuzeyine de Mevlevihane’nin semahanesi eklenmiştir.
Kaplıcalar: Kütahya denince aklımıza ilk gelenlerin başında Kütahya kaplıcaları geliyor. Hem şifa bulmak hem de keyifli bir tatil yapmak için Eynal Kaplıcaları, Yoncalı Kaplıcaları, Ilıca Harlek Kaplıcaları, Dereli Kaplıcaları, Simav Çitgöl Kaplıcaları, Murat Dağı Kaplıcaları’ndan dilediğinizi gezebilirsiniz.
Eynal Kaplıcaları
Sağlık için tatil yapmayı planlayanların, şehirde tercih ettiği termal bölgeler arasındadır Eynal Kaplıcaları. Simav Eynal, 3 bin yıldan bu yana birçok hastalığa iyi gelen sularıyla şifa vermeye devam ediyor.
Romatizma, siyatik, cinsel rahatsızlıklar, nevralji, cilt, deri, nevrit, mide ülseri, böbrek taşı, egzama ve birçok hastalığa iyi gelen termal sular, ruhunuzu da dinlendirecek. Kütahya’daki Eynal termalde yapılan araştırmalarda kaplıcanın; sodyum, kalsiyum, sülfat, bromür ve bikarbonatlı su olduğu tespit edilmiştir. Eğlenirken sağlığınıza şifa bulacaksınız, tatil listenizde Eynal Kaplıcalarına yer vermeyi unutmayın.
Ilıca Harlek Kaplıcaları
Kütahya’nın termal turizm bölgelerinde biri olan Ilıca Harlek Kaplıcaları’na kara, hava ve demiryolu ile ulaşım mümkündür. Romatizma, böbrek, cilt, sinir, karaciğer yetmezliği, safra kesesi ve kadın hastalıklarına iyi gelen bu kaplıcanın suyu kalsiyum, magnezyum ve bikarbonat içermektedir. Orman içerisindek Ilıca Harlek Kaplıcaları’ndaki otel fiyatları hakkında detaylı bir araştırma yapıp, hemen rezervasyon yaptırmayı unutmayın.
Doğal Güzellikler: Domaniç Ormanları, Porsuk Barajı, Hıdırlık, Gölcük Yaylası, Kaşalıç Tabiat Koruma Alanı, Vakıfçamlığı Tabiat Koruma Alanı, Mızık Çam Tabiat Anıtı, Altıntaş Ovası da Kütahya’da görebileceğiniz, keşfedebileceğiniz doğal güzellikler arasında.
Domaniç Ormanları
Kütahya’ya gelenlerin uğradığı ilk yerlerden biridir Domaniç Ormanları. Dünyada yalnızca bu ormanda görülen ağaç türleri vardır Domaniç Ormanları’nda. Anadolu Selçuklu Uç Beyi olan Ertuğrul Gazi’nin yaz aylarını burada geçirdiği bilinmektedir. Doğal bir güzelliğe sahip olan Domaniç Ormanları aynı zamanda tarihte de önemli bir yer olma özelliği taşımaktadır. Bu eşsiz güzelliği görmeden Kütahya’dan gitmeyin derim.
Geleneksel Yemekleri
Kütahya’da buğday ürünleri, hamurlular ve süt ürünleri beslenmenin temelini oluşturmaktadır. Ev makarnası denen erişte, bulgur ve tarhana yörede en çok tüketilen yiyecekler arasındadır. Bağcılığın yaygın olduğu dönemlerde pekmez ve şıra çeşitli biçimlerde kullanılarak, kimi besin gereksinimlerini karşılamaktaydı. Yaygınlaşan kentleşme olgusu giderek bu beslenme biçiminde köklü değişimler yaratmıştır. Yazdan biber, fasulye, patlıcan gibi sebzelerin kurutulması geleneği hala sürmektedir. Yerli halk sebze kurutması yanında salça, erişte, bulgur, nişasta, tarhana, turşu gibi genel tüketim maddelerini evde kendileri hazırlamaktadır. Haşhaşlı, şibit denen saç pidesi beslenmedeki değişime karşın hala yaygın olarak yapılmaktadır.
Kütahya’da böreklerde oldukça çeşitlilik görülmektedir.Gökçümen hamursuzu Şibit, gözleme, ıspanaklı şibit gibi. Günlük yiyecekler arasında tarhana ve bulgur önemli bir yer tutar. Ayrıca kızılcık tahrası yapılmaktadır. Cimcik denilen hamur yemeği yöreye özgü yemeklerin başında gelmektedir. Sıkıcık Çorbası, Tekke Çorbası, Tarhana Çorbası, Mantı, Tosunum, Höşmerim, Kaygana, Kapama, Gözleme, Şibit, Dolamber böreği, Cimcik. Sulu saç kavurma, küp kebabı, çevirme kebabı, kuyu kebabı, Gediz göveci, Tavşanlı göveci ve tas kebabı.
Yurt dışı seyahatleri, yeni kültürleri keşfetmek ve unutulmaz deneyimler yaşamak için harika bir fırsat sunar. Ancak, seyahat öncesi sağlık hazırlıklarınızı yapmanız, güvenli ve keyifli bir yolculuk geçirmenizi sağlar. Bu...
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte tatil planları da hız kazanıyor. Unutulmaz bir yaz tatili geçirmek için erken dönemde plan yapmak oldukça önemli. İşte size yaz tatilinizi planlarken dikkat edebileceğiniz bazı...
Tatil planlarınızı yaparken, hem bütçenizi koruyup hem de hayalinizdeki tatili gerçekleştirmek için erken rezervasyon yapmak oldukça avantajlı bir seçenektir. Peki, erken rezervasyonun size ne gibi avantajlar sağladığını daha yakından...
Çocuklarla seyahat etmek hem eğlenceli hem de yorucu olabilir. Ancak doğru planlama ve hazırlıkla bu süreci daha keyifli hale getirebilirsiniz. İşte çocuklarla rahat seyahat etmenin bazı püf noktaları: Hazırlık...
Copyright © 2013