Doğu ve Batı medeniyetlerinin 2150 metre yükseklikteki keşişme noktası olarak ilgi çeken ve dünyanın sekizinci harikası olarak bilinen Nemrut Dağı, en muhteşem gündoğumu ve gün batışının seyredilebildiği yer olmasıyla da dikkat çekiyor. Adıyaman’ın Kahta ileçesinde yer alan Nemrut Dağı, tepesinde barındırdığı heykeller ve anıt mezarı ile turistlerin her daim ilgi odağı olmayı başarıyor.
Toros dağ silsilesinde yer alan ve 1987 yılında UNESCO tarafından kültür mirası olarak ilan edilen Nemrut Dağı, 1988’den beri Milli Park kapsamındadır. Yıllara meydan okuyan, yüksekliği on metreyi bulan büyüleyici heykelleri, metrelerce uzunluktaki kitabeleriyle bir doğa harikası olan Nemrut Dağı her yıl özellikle yaz aylarında çok sayıda yabancı ve yerli turistin gözdesi.
Nemrut Dağı’nın tepesindeki tümülüs ve tümülüsün doğu ve batı yanlarında oluşturulmuş teraslar üzerindeki devasa heykeller ve çeşitli kabartmalardan oluşan eserler, Arsameia (Eski Kale), Yeni Kale, Karakuş Tepesi ve Cendere Köprüsü Milli Park sınırları içerisinde yer alıyor.
Kraliyet Akademisi tarafından araştırma yapmak üzere bölgeye gönderilen genç bilim adamı Otto Punchtein başkanlığındaki ekibin çalışmaları sonunda Nemrut Dağı’ndaki Grekçe yazılı kitabe anlaşılmıştır. Punchtein, bu eserlerin Kommagene Uygarlığı’na ait olduğunu ve Kommagene Kralı I. Antiochos tarafından yaptırıldığını keşfetmiştir. Antiochos’un ağzından yazılan kitabe, Nemrut Dağı’nın sırrını ve Antiochos’un yasalarını içeriyor.
Kommagene Uygarlığının ortaya çıkmasını sağlayan kazılar, Nemrut Dağı’ndan başka Arsameia, Samsat ve Fırat Havzasında gerçekleştirilmiştir. Pek çok Yunan ve Pers tanrısının heykelinin yanı sıra Kommagene kralı Antiochus Theos’a ait mezar tapınağının yer aldığı bölgede yapılan kazılarda ortaya çıkartılan taşınabilir eserler müzelerde, geri kalanları da Milli Park Alanı içerisinde korumaya alınmıştır.Mezarda, bir kartalın başı gibi, tanrıların taş oymaları bulunur. Heykellerin diziliş şekli hiyerotesyon olarak bilinir.
Dünyanın sekizinci harikasını görmek için geç kalmayın…