Doğu’nun İncisi Elazığ

Doğu Anadolu’nun en eski ve gelişmiş şehirlerinden biridir Elazığ.  MÖ 3000’li yıllarda kurulduğu sanılan, Harput kentinin ovadaki devamıdır. Bu nedenle yıllarca Harput denmiştir.Öyle ki Harput Kalesi de bu güzel şehrin turizmin gözdesi.

Harput Kalesi

Harput Kalesi Urartular tarafından inşa edilmiştir ve iki bölümden oluşmaktadır.
Dikdörtgen planlı kale, iç kale ve dış kale olmak üzere iki bölümden yapılmıştır. Görkemli burçları halen ayaktadır.
Harput kalesinin bir adıda Süt kalesidir. Bu kaleye süt kalesi denmesinin ilginç bir hikayesi vardır. Kalenin temelleri atılır. Kale duvarları yükselmeye başlar. Ancak o yıl başlayan su kıtlığına bir çare bulunmaz. Aynı yıl bu su kıtlığının aksine hayvanların sütleri oldukça boldur. Zamanın hükümdarı emir verir. Harç için süt kullanılacaktır. Hayvanlar sağılır. Harç süt ile karılır, kale tamamlanır.Bu ilginç yapıyı gezi listenize eklemeyi unutmayın.

1339598068_Harput_Kale_2b

Keban Baraj Gölü

Atatürk Baraj Gölü’nden sonra Türkiye’nin en büyük yapay gölü özelliğini taşıyor. Keban Baraj Gölü’nde elektrik üretimin yanı sıra balık üretimi ve avcılık da yapılmakta olup, Türkiye’nin en önemli yatırımları arasındadır. Turistlerin dikkatini çeken göl Elazığ’ın en uğrak yeri.

keban

Harput Buzluk Mağarası

Buzluk Mağarası’nın tarihi Urartulara kadar uzanıyor. Yani Harput’un tarihinden bile daha köklü bir geçmişe sahip Buzluk Mağarası.Turistik açıdan oldukça büyük bir öneme sahip olan Buzluk Mağarası’nın en önemli özelliği ise yazın serin, kışın ise sıcak olması.Mağara içerisinde meydana gelen buzların bazı hastaların tedavisinde kullanıldığına dair bir takım rivayetler de söz konusu.Şimdiden keyifli bir tatil geçirmenizi dileriz.
magara

Çırçır Şelalesi

Dünyanın en genç doğal şelalesi olan Çırçır Şelalesi, Keban Baraj Gölü’nden meydana gelmiştir.Keban Baraj Gölü’nün çevresindeki alabalık tesisleri, doğanın içinde unutulmaz lezzetler sunuyor.Elazığ’ı ziyaret ettiğinizde bu unutulmaz lezzetleri tatmadan gitmeyin.

cırcırselale

Hazarbaba Kayak Merkezi

Kış turizmin geliştiği noktalardan biri de Elazığ Sivrice’de bulunan Hazarbaba Kayak Merkezi’dir. Hazarbaba Kayak Merkezi, aynı ismi taşıdığı Hazarbaba Dağı’nda bulunmaktadır.Özellikle günübirlik ziyaretçilere hizmet verilir. Kayak merkezinde tesis bulunmakla birlikte, 6 kilometre uzaklıkta olan Hazar Gölü kenarında büyük bir otel bulunmaktadır.Sizde sevdiklerinizle günübirlik tatiller yapabilir, pamuk gibi karın üzerinde harikalar yaratabilirsiniz.

kayak

Elazığ Kapalı Çarşı

Elazığ Kapalı Çarşı yerel halkı ve turistleri ile en uğrak ve en eski ticaret merkezidir.Elazığ Kapalı Çarşı’da, Elazığ yöresine has Ağın Leblebisi, baharat çeşitleri, badem şekeri, orcik, tulum peyniri ve pekmez gibi birçok ürün bulabiliyorsunuz.Elazığ gezi listenize eklemeyi unutmayın.

elazıgkapalıcarsı

Kömürhan Köprüsü

Kömürhan Köprüsü veya diğer bilinen adıyla İsmet Paşa Köprüsü, Elazığ-Malatya karayolunun 51. kilometresinde, Fırat Nehri üzerinde bulunmaktadır.

komurhankopru

Elazığ Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi

Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi kampüsünün içerisinde bulunuyor. Kendine ait binanın bulunmamasından dolayı 1982 yılında Kültür Bakanlığı’nca yeni bir müze binası yapılmış. Hala aynı bina içerisinde hizmet vermeye devam ediyor.Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde şehrin tarihi bölgelerinde yapılan kazılar sonucu gün yüzüne çıkarılmış eserler sergilenmekte. Arkeolojik eserlerin sayısı oldukça fazla… Diğer taraftan etnografik eserler bölümü de müzede mevcut.Elazığ gezinizde burayı da ziyaret etmeyi unutmayın.

elazıgmuze
Geleneksel Yemekleri

Elazığ mutfağı oldukça zengin yemek çeşitlerine sahiptir. 150’ye yakın yemek çeşidi olan Elazığ’da, üç öğün dışında “Kuşluk yemeği” ve özellikle “Yatsılık” denilen pestil, ceviz, orcik, meyve gibi yiyeceklerin bulunduğu sofralar açılır. Geleneksel Elazığ mutfak kültürü, Türk mutfak kültürünün izlerini taşır.Sofra adabından yemek çeşitlerine kadar halen geleneksel özelliklerini koruyabilen Elazığ mutfağında; tarihi Oğuzlara kadar tutmaç, umaç, aşı anamaşı, kara kavurma gibi yemekler halen varlığını sürdürmektedir.

Erişte, keleçoş, lobik, kurutlu, kulaklı, bulama, un, yoğurtlu, pirinçli, mercimek, döğme, tarhana ve sebzeli çorbalardır.Harput köftesi, içli köfte, fındık, yalancı, ekşili, nohutlu, kadınbudu, lüle, ayar, küncülü köftelerdir.Sac ekmeği, taş ekmeği, peynirli ekmek, yağlı yufka, nohut ekmeği, fodula, sırın, patila (peynirli, çökelekli, kıymalı, kakırdaklı, soğanlı, kavurmalı, susamlı), püsün, cevizli ve gömme dir.Bulgur, pirinç, etli bulgur ve pirinç tiridi, sulu pilav, patlıcanlı pilav, fasülyeli, soğanlı, nohutlu, mercimekli, mukaşerli, yemekli simit pilavı, keşkektir.

elazıgyemek

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.