Ege’nin Biricik Şehri Denizli

Tarihi Yapılar: Selçuklu döneminde kalma bir yapı olan kervasnsarayın yanı sıra Acıpayam Yazır Cami, Boğaziçi Cami, Servergazi Türbesi, Goncalı Kilisesi ve St. Philippe Martyrion Kilisesi de Denizli’de gezebileceğiniz diğer tarihi yapılar arasında.

St. Philippe Martyrion Kilisesi

Hierapolis Antik Kenti’nin kuzeyindeki bir tepe üzerinde bulunan St. Philippe Martyrion Kilisesi, bölgenin en eski ve en önemli kalıntılarından biri.St. Philippe, İsa’nın 12 havarisi arasında yer alan bir isimdir.

1392130325_w7v08thglmiafhfvijbq

Akhan Kervansarayı

Akhan Kervansarayı, şehir merkezine 8 kilometre uzaklıkta bulunmakta. 13. yüzyılla tarihlendirilen Akhan, Selçuk Devleti komutanlarından Kara Sungur’un isteği üzerine inşa edilmiştir.Yapımında beyaz taş kullanılan kervansaray günümüze kadar sağlam bir şekilde gelebilmiştir. Akhan, açık ve kapalı olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır… Özellikle avlusundaki geometrik süslemeler dikkat çeken detaylar arasındadır.

akhan

Antik Kentler: Dünyaca ünlü antik kentlere ev sahipliği yapıyor Denizli. Bunların başında ise Pamukkale’de yer alan Hierapolis Antik Kenti ve Pamukkale Hierapolis Arkeoloji Müzesi geliyor. Eğer tarihte yolculuğu seviyorsanız Colossae Antik Kenti, Tripolis Antik Kenti, Tabea Antik Kenti ve Laodikya Antik Kenti şehirde görebileceğiniz eşsiz antik kentleridir.

Hierapolis Antik Kenti

Denizli’nin 18 kilometre kuzeyinde Pamukkale’de yer alan Hierapolis Antik Kenti’nin kuruluşuyla ilgili bilgiler sınırlı olmakla birlikte, Bergama Kralı II. Eumenes tarafından M.Ö. II. yy. başında kurulup, Bergama Uygarlığının kurucusu Telephos’un karısı olan Amazonlar Kraliçesi Hiare’dan adını aldığı tahmin edilmektedir.

antikkent

Tripolis Antik Kenti

Denizli-Buldan’ın tarihi alanlarından biri olan Tripolis Antik Kenti, döneminde önemli bir yerleşim yeridir.Lidya döneminde kurulduğu tahmin edilmekle birlikte; Lidya, Pers ve Helenistik dönemlere ait bir kalıntı veya bilgi bulunmamaktadır. Tripolis Antik Kenti’ni ziyaret ettiğinizde yakınında buluna Laodikya Antik Kenti’ni ve Hierapolis Antik Kenti’ni de gezi listenize ekleyebilirsiniz.

tripol

Kaplıcalar: Denizli termal turizmi ile ünlü bir şehir.Sarayköy Kaplıcaları, Karahayıt Kaplıcaları, Çizmeli Kaplıcaları, Tekkeköy Kaplıcası, Gölemezli Kaplıcası ve Kızıldere Kaplıcası Denizli’deki en bilinen ve sık ziyaret edilen kaplıcalardan.

Sarayköy Kaplıcaları

Menderes Ovası’nın büyük bir doğal güzelliğini oluşturan Sarayköy, genellikleri termal otelleriyle ünlüdür. Birçok hastalıklara iyi gelen termal sular, sizlere en keyifli tedavi sürecini de sunmayı unutmayacak. Sarayköy Kaplıcaları, karmaşadan uzak bir tatilin kapılarını açarken, bölgedeki termal oteller günlerinizin keyifle geçmesini sağlayacak. Denizli tatilinizde Sarayköy kaplıcalarını tercih ederek, bölgenin gezilecek yerlerini de keşfetme fırsatı yakalayabilirsiniz.

sarayköy

Karahayıt Kaplıcaları

Suyun içinde bulunan bileşimler Pamukkale kaynağıyla benzerlik göstermektedir ve kaynak suyun sıcaklığı 420 C, 500 C, 560 C arasında değişmektedir. Aynı zamanda içme suyu olarak da kullanılabilen Karahayıt Kaplıcaları sindirim sistemi, mide, bağırsak, karaciğer, safra yolları ve birçok rahatsızlığa iyi geldiği bilinmektedir.

karahayit

Doğal Güzellikler: Denizli’nin doğal güzelliklerini en eşsiz şekilde yansıtan yerlerden biri Honaz Dağı Milli Parkı. Yüzlerce  vahşi hayvan türüne ev sahipliği yapan Honaz Tabiat Parkı’nda doğa ile iç içe bir gezi yapabilirsiniz. Aynı zamanda Yeşildere Şelalesi, Ağlayan Kaya Şelalesi, Güney Şelalesi, Keloğlan Mağarası ve Kaklık Mağarası da Denizli’de görülmeye değer doğal güzelliklerden.

Honaz Dağı Milli Parkı

Honaz Dağı Milli Parkı, bitki örtüsü bakımında oldukça zengin olduğu için botanikçilerden yoğun bir ilgi görmektedir. 964 tür bitkisinden 122 tanesi endemik bitkileri oluşturur. Ayrıca yabani hayvan sayısı da oldukça fazladır. Yaban domuzu, tilki, tavşan, sansar, porsuk milli parktaki hayvan türlerinden sadece birkaçıdır.Denizli tatilinizde Honaz Dağı Milli Parkı’nı ziyaret ederek bol oksijenli hava eşliğinde keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.

honaz

Güney Şelalesi

Doğal bir görüntüsü olan ve doğanın en güzel yüzünü gözler önüne seren Güney Şelalesi aynı zamanda birinci derecede SİT alanıdır.Suyunun kireçli olması şelale yatağında kalker basamakları oluşturmuş. Yeşil bir doğanın içerisinde akan bu şelale Damlataş Mağarası’nı oluşturmuş. Turizm açısından bir öneme sahip olan Güney Şelalesi’ni ziyaret etmek ruhunuza iyi gelecek.

güneyselalesi

Keloğlan Mağarası

1970 yılında keşfedilen fakat birkaç yıl gibi yakın bir zamanda turizme açılan Keloğlan Mağarası Denizli’nin Acıpayam ilçesindeki Dodurgalar Kasabası’nda yer alıyor. Bilenler bilir; Keloğlan Mağarası bir dönem Saadettin Teksoy tarafından televizyonda tanıtılmıştı.Teksoy’un mağara gezisinde;
“’Saçım benim saçım benim,
dökülüyor saçım benim,
girdim keloğlan mağarasına,
gür çıkar saçım benim,
tarak tutar başım benim. ”’cümlesi o dönemde çok konuşulmuştu.

Keloğlan Mağarası’nın anlatılan rivayeti şöyle… Çoban olan Keloğlan bir gün yağmur yağarken saklanacak bir yer arar. O sırada bu mağarayı görür ve içine girer; fakat mağarada o kadar çok ileri gider ki çıkış yolunu bulamaz. Köylüler çobanı aramak için yola koyulur. Mağaraya giren köylüler keloğlanı bulduğunda keloğlanın saçı sakalı birbirine girmiştir.

Bu rivayetten yola çıkılarak mağarada 20 gün yaşayan kel birinin saçının çıkacağına inanılır. Denizli’de hikayesiyle eğlendirecek, iç mekanıyla farklı bir dünyaya sürükleyecek bir yolculuk olacak sizler için.

keloğlanmağarası

Pamukkale

Asırlardan bu yana pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan Pamukkale, eşsiz görünümü ve topraklarında barındırdığı tarihin izleriyle
Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biridir. Termal suları ile pek çok ziyaretçisine şifa veren bu sular, oluşturduğu travertenleri ile de adeta görsel bir şölene imza atmaktadır. Beyazlığı ve travertenlerinin pamuksu görünümü ile bu adı alan Pamukkale her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.Pamukkale, ‘her derde deva’ şifalı suları ve travertenleriyle, Türkiye’nin turizm cennetlerinden biri. Doğa ile tarihin buluştuğu, UNESCO’nun ‘Dünya Kültür Mirası Listesi’’nde bulunan Pamukkale, Türkiye’de deniz turizmine alternatif merkezlerden biri konumunda. Denizli’ye gelip Pamukkale’yi gezmemek olmaz.Gezi listenize eklemeyi unutmayın.

pamukkale

Geleneksel Yemekleri

Denizli dendiği zaman akla ilk olarak otlu börek ve meşhur tandır kebabı gelir.Ege ve akdeniz bölgesi arasında kalan Denizli ege ve Akdeniz mutfagından da yemekler barındırır.Denizli’de geleneksel yemek türleri ve beslenme alışkanlıkları sürmektedir. Mercimek çorbası, Domates çorbası, Kuru börülce çorbası, Tarhana çorbası, Ovmaç çorbası gibi yöreye özgü çorba türleridir. Et yemeklerinin başlıcaları Tas kapaması, Kumbar dolması, Keşkek, Nohutlu et, Tandır, Kol dolması, Ciğer sarma, Denizli’nin bilinen en meşhur ve yöresel yemekleridir
Denizli mutfağının temelini sebzeli yemekler oluşturur.Özellikle patlıcan yemek çeşitleri çoktur. Kuru patlıcan dolması, Patlıcan gözlemesidir. Taratorlu börülce salatası, Ebe gümeci salatası, Filiz salatası yöreye özgün salata türleridir.Börek ve tatlı türlerinde Ege Bölgesi özellikleri görülür. Yufka, şipit, bazdırma evlerde yapılan ekmekleridir.

denizliyemek

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.