Ege’nin Eşsiz Kenti Aydın

Ege’nin doğal, tarihi ve turizm açısından eşsiz olan bu güzel kentini yazımız ile keşfetmeye hazır mısınız? Ege’nin turizm kentlerinden olan Aydın camileri,müzeleri,antik kentleri ile turistlerini büyülemeye devam ediyor.Hadi hep birlikte bu güzel kentimizin eşsiz güzelliklerine bir göz atalım.

Müzeler:  Bölgenin tarihi ve kültürü hakkında pek çok bilgi sunan Aydın müzeleri arasında Otantika Etnografya Müzesi, Karacasu Etnografya Müzesi, Milet Müzesi ve Yörük Ali Efe Müzesi mutlaka görülmesi gereken müzelerden.

Otantika Etnografya Müzesi

Otantika Etnografya Müzesi’ni diğer müzelerden ayıran bir özelliği var. Otantika’nın bir müze binası bulunmuyor. Bir alışveriş merkezinde yer alıyor.Otantika Etnografya Müzesi; dükkan, kahve evi ve yemek evi olarak dört bölümden oluşuyor.Otantika’da Türk kahvesinin nasıl yapıldığını, Ege köy yemeklerinin yapılışları ve ikramlarını mankenlerle canlandırılmasını da göreceksiniz.

1380697125_otantika

Yörük Ali Efe Müzesi

Milli Kahraman olarak adını tarihe yazdıran Yörük Ali Efe anısına, ölümüne kadar yaşadığı Aydın’daki evi müzeye dönüştürülmüştür.1980 yılında yangın sonucunda tamamen yanan evin ardından, Yörük Ali Efe’nin mirasçıları tarafından ev Kültür Bakanlığına devredilmiş ve ardından restore çalışmaları yapılmıştır.Efe’nin kullandığı şahsi eşyaları da müzeye bağışlanmıştır.

1341229040_yorukali3web

Camiler: Ahmet Gazi Camii, Koçarlı Cihanzade Mustafa Camii, Ahmet Şemsi Paşa Camii, Bey Camisi, İlyas Bey Camii, İlyas Bey Külliyesi, Üveys Paşa Camii ve Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı Aydın’da gezebileceğiniz tarihi camiler arasında.

Ahmet Gazi Camii

Çine ilçesindeki Eski Çine Köyü’nde yer alan cami, 1308 yılında inşa edilmiştir. Caminin Menteşoğlu Orhan Bey’in oğlu Hızır Bey tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Şehrin bilinen en eski camisi olduğu düşünülen Ahmet Gazi Camii’nin yapımında moloz ve kesme taş kullanılmıştır.Şehrin en eski camisi ve Batı Anadolu’daki ilk Türk Ulu Eserlerinden biri olması sebebiyle Aydın gezinize Ahmet Gazi Camii’ni dahil etmenizi öneririz.

1380631197_ahmetgazicami

İlyas Bey Külliyesi

Aydın’ın en görkemli yapılarından biri olan İlyas Bey Külliyesi, sahip olduğu mimari özellikleriyle ve çevresindeki belli dönemlere ait kalıntılarıyla şehrin en görülesi mekanlarının başında gelmelidir.Milet Arkeolojik Alanı içerisinde yer alan külliye Anadolu Beylikleri dönemine aittir. Ortaçağ’ın farklı dönemlerini gözler önüne seren arkeolojik alanla bir bütün olan külliyenin bölümleri cami, hamam ve medreseden oluşmakta. Bölgede yapılan çalışmalarla külliye ve çevresi düzenlenip tanıtılmıştır.

1380797079_ilyasbeykulliye

Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı

Sadrazam Öküz Mehmet Paşa tarafından yaptırılan kervansarayın duvarları kalın ve yüksektir. Avlusu dikdörtgen planlı olmakla birlikte, küçük bir iç kale görünümündedir. Yapımında moloz taş ve devşirme taş kullanıldığı görülür. Kuşadası İskelesi’ne oldukça yakın olan Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı, yapılan düzenlemelerle turistik tesis olarak hizmet vermekte…

1392297763_okuzmehmet

Antik Kentler: Binlerce yıllık bir tarihe sahip olan bu topraklarda onlarca farklı medeniyet yaşamış ve izlerini bırakmıştır.  Alinda Antik Kenti, Tralleis Antik Kenti, Nysa Antik Kenti, Alabanda Antik Kenti, Magnesia Antik Kenti ve Milet Tiyatrosu da Aydın’da bulunuyor.

Didyma Antik Kenti

Apollon tapınağıyla ünlü olan Didyma Antik Kent, Aydın’ın Söke ilçesine bağlıdır. Burada yapılan ilk kazılar İngilizler tarafından 1858 yılında yapılmıştır ve 1937 yılına kadar devam etmiştir. Antik kentteki kazılar şu anda Alman uzmanlar tarafından devam etmektedir. Bu kent sadece bir antik kent değil aynı zamanda bir dini merkezdir.

1336481090_apollon-tapinagina-ikiz

Milet Tiyatrosu

Milet Tiyatrosu, Helen-Roma dönemi yapıtlarındandır. Tiyatronun en sıraları rahipler ve önemli devlet yöneticiler için ayrılırdı.Milet Tiyatrosu’nun bir özelliği de akustik özellik taşımasıdır.Aydın gezinize Milet Tiyatrosunu da eklemeyi unutmayın.

1345644606_milettiyatrosu

Dilek Yarımadası

Aydın il sınırlarında olan Dilek Yarımadası, Mezozoik kalkerler, mermerler ve Paleozoik şistler ile Neojen kütleleriyle oluşmuştur.Büyük Menderes Deltası Milli Parkı-Dilek Yarımadası’ndaki plajlar oldukça dikkat çekicidir.

1337350418_kusadasi_port1_bg

Çine Vadisi

Mitolojik bir efsanesi olan Çine Vadisi, Aydın’a güzellik katan noktalardandır.Çine Vadisi’ne, aynı ismi taşıdığı Çine Çayı ve çevresindeki zambak farklı bir etki yaratır.Çine Vadisi yemyeşil doğaya hakimliği ile doğasever turistlerini etkilemeyi başaracak.

1348733149_cinevadisi

Saplı Ada

Tepeden bakınca limana bir kaşık gibi uzanan görüntüsüyle muhteşem bir manzarayı gözler önüne seren Saplı Ada Akbük’ün simgelerinden biri.SİT alanı olarak koruma altına alına Saplı Ada’nın ilginç bir yapısı var. M.Ö. 1500’lü yıllarda Ege Denizi’nde meydana gelen çok büyük bir volkan patlaması sonucu etrafa saçılan küllerin birikimi ile oluşmuş. Günümüzde hala bu kül katmanını görmek mümkün.

ada

Faustina Hamamı

Aydın-Didim’de bulunan Faustina Hamamı, önemli tarihi yapılardan biridir. Didim’in sembolleri arasında olup yıl içerisinde ziyaretçi sayısı oldukça fazladır.Milet tiyatrosuna sadece 150 metre uzaklıkta olup; Roma İmparatoru Marcus Avrelius tarafından yaptırılmıştır. İmparator’un eşi Faustina adına yaptırdığı bu hamam belli dönemlerde onarımdan geçmiştir.Burada bulunan Nusa heykelleri şu anda İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.

faustina

Kurşunlu Manastırı

Dilek Yarımadası’nın içerisinde yer alan Kurşunlu Manastırı, bölgenin görülmesi gereken tarihi noktalarından biridir.Manastır, Davutlar ve Güzelçamlı arasında kalmakta olup, Davutlar’a 12 kilometrelik bir mesafede yer alır. Kurşunlu Manastırı’nın görülmeye değer kalıntıları arasında kiler, keşiş odaları, mutfak, revir, şapel, mezarlık, savunma odaları, manastır surları ve sur mahseni bulunmaktadır.

kursunlumanastır

Arpaz Beyler Konağı

Osmanlı Devleti’nin siyasi açıdan zayıfladığı dönemlerde Aydın’da hakimiyet kurmuş iki aileden biri olan Arpaz ailesi’nin konağı günümüzde şehrin tarihi yapıları arasında gösteriliyor. Konağın sahip olduğu ahşap işçiliği ve tavanlarda yer alan motifler oldukça dikkat çekici. Konağın tüm bölümleri erzak depoları, fırın ve hamamdan oluşuyor.

1380615423_arpazbeylerkonagi

Altınkum Plajı

Aydın’ın birbirinden güzel plajları arasındaki Altınkum Plajı, Mavi Bayrak ödülü almıştır.Plaj uzunluğu 500 metre olup, genişliği ise 15 metredir. Toplu taşıma araçlarıyla ulaşabileceğiniz gibi aracınızla da kolaylıkla gidebilirsiniz Altınkum Plajı’na. Bir halk plajı olan Altınkum Plajı’nda denizin tadını çıkarabilir, şezlongda kitap okuyabilir ve dinlenebilirsiniz.

altınkumplaji

Geleneksel Yemekleri

Aydın mutfağı, zeytinyağlı yemekleri, incir, üzüm ve bunlardan yapılan şaraplar, narenciye ürünleri, turunç reçeli ve çipura, kefal, mercan ve barbunya gibi zengin balık çeşitleri ile Türkiye’nin çeşidi bol ve lezzetli mutfakları arasındadır. Yörenin kendine özgü yemeklerinden bazıları; çorbalardan tarhana çorbası, kulak çorbası; yemeklerden acılı güveç, patlıcan biber kızartma, zeytinyağlı kırlı kızartma, zeytinyağlı taze ve kuru börülce, patlıcan kavurma, sarmaşık ve kedirgen kavurma, yaprak sarma, etli nohut yahnisi, nohutlu kereviz, etli enginar, arap saçı,ciğer sote, imambayıldı, keşkek, tandır kebap, yuvarlama (sıkma), paşa böreği, cilav (ayran böreği); salatalardan patlıcan-biber teretoru (turşusu), börülce teretoru, turp otu salatası, semizotu salatası, çingene pilavı; tatlılardan ise irmik helvası, zerde, muhallebi, sütlaç, aşure, lokma, pelvize tatlısı, paşa böreği, yuvarlama, ısırganotu böreği sayılabilir.

55351,yemekjpg

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.