Gastronomi turizmi, dünya literatüründe yemek turizmi ya da mutfak turizmi olarak biliniyor. Genel olarak bir yere özgü yemekleri tatmak amacıyla yapılan seyahatleri kapsıyor[1]. Bu yer bir şehir, bir ülke ya da bir köy olabilir. Dünyada turistlerin % 88,2’si ‘Destinasyon seçerken yemek çok önemli’ diyor[2]. Özellikle yöresel lezzetler, turistler tarafından oldukça ilgi çekici bulunuyor.
Son yıllarda televizyonda özellikle farklı yörelerin lezzetlerini tanıtan yemek programlarındaki artış dikkat değer. Farklı kültürlerin giyim kuşam ve yaşayış biçimleri kadar ne tarz yemekler tükettikleri de insan olarak ilgimizi çekiyor. Küresel dünyanın bize sunduğu en güzel nimetlerden biri de bu olsa gerek: farklı lezzetlere daha kolay ulaşıp tadabilme keyfi..
Yöresel yemeklerin yanı sıra bölgeye özgü çikolata, peynir, et gibi spesifik ürünlerde gastronomi turizminde belirleyici olabiliyor. Özellikle ülkelerin bu spesifik ürünler üzerine düzenledikleri festival ve yarışma gibi düzenli etkinlikler, birçok turisti o bölgeye toplayabiliyor. İngiltere’nin ünlü Peynir Festivali ve İtalya’nın Çikolata Festivali her yıl neredeyse bir milyonun üzerinde ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Bu etkinlikler aracılığıyla turistler hem bölgeye özgü yiyecekleri tadıyor hem de eğlenme imkânı bulabiliyor.
Ülkemizde de kendine özgü mutfağıyla dikkat çeken ve dünyanın farklı yerlerinden turistleri ağırlayan yörelerimizin sayısı hızla artıyor. Gastronomi turizminin önemi anlaşıldıkça yörelerimize özgü mutfakların da markalaşması hızlanacak.
Ülkemizde gastronomi turizmi deyince akla ilk gelen Gaziantep mutfağı oluyor. Çorbaları, tatlıları ve mezeleriyle azımsanmayacak zenginlikte bir yemek kültürüne sahip olan Gaziantep’te ayrıca bir gastronomi müzesi bile var.
Son yıllarda ülkemizde turizmin canlandırılması kapsamında yapılan çalışmalarla, farklı yörelerin mutfakları da ön plana çıkarılıyor. Erzincan, Malatya, Elazığ, Tunceli, Adıyaman ve Diyarbakır illeri, peynir odaklı; Siirt, Mardin ve Şanlıurfa illeri, Güney Doğu Anadolu bölgesine özgü yöresel yemek ve tatlıları ile; Samsun, Ordu, Trabzon, Gümüşhane ve Tokat illerini içine alan bölge ise özgün Karadeniz yemekleri ve tatlıları ile Türkiye’nin gastronomi turizminde çeşitlilik yaratacak mutfaklar olarak değerlendirilecektir[3].
[1] https://gecce.com/yazarlar/marka-doktoru/marka-sehirler-ve-gastronomi-turizmi-nedir , Erişim Tarihi: 30.03.2016.
[2] TURSAB Gastronomi Turizmi Raporu, Erişim Tarihi: 30.03.2016.
[3] http://turad.org/makaledetay.php?hid=21 , Erişim Tarihi: 30.03.2016.