Deniz kum güneş turizminin yanı sıra alternatif yollar, zevkler ve tatlar arayan modern turist, kendini hem kültürel olarak besleyecek hem de doğasıyla fiziksel rahatlama sağlayacak turizm türlerini merakla inceliyor. Son yıllarda özellikle kültürel ve doğal yöntemleri keşfetmek açısından ciddi bir arayış içerisinde olan turistin bu talebi, turizmin 12 aya yayılarak çeşitlendirilmesinde önemli bir motivasyon olmuştur.
Özellikle köy yaşamının yeniden keşfi ve otantik kültürel dokunun yerinde solunmak istenmesiyle eko turizm, av turizmi, akarsu turizmi, inanç turizmi ve klimatizm gibi alanlar alternatif ana başlıklar olarak belirdi. Bu çerçevede ülkemizde bolca bulunan ve önemli bir gelir kaynağı olarak değerlendirilebilecek yayla turizmi de ön plana çıkmaya başladı.
Yayla turizmi, turistin doğrudan doğa ile temasına imkan veren, çevreye duyarlı, farklı kültür ve yaşam biçimleriyle bütünleşmeye olanak sağlayan bir turizm türüdür.
Yayla turizmi, doğayla iç içe yaşamayı sevenler veya macera tutkunlarının genellikle günübirlik kullanım veya kısa süreli konaklama amacıyla yüksek rakımlı yerlerde yaptıkları turizm faaliyetidir. Yayla turizminde amaç, ülkemizin kendine özgü doğal ve kültürel değerleri olan yaylaların ve yayla yaşamının, koruma ve kullanma dengesi dikkate alınarak turizm faaliyetleri içinde değerlendirilmesidir[1].
Geleneksel kullanış biçimiyle yaylalar, hayvanların otlatıldığı, kışın hayvanlar için yenilecek otların toplandığı, yazın daha serin şartlarda yaşamak için yılın belli dönemlerinde gidilip, yaşanılan yerler. Bunun yanında köy/köylerin, her yıl geleneksel olarak düzenledikleri ve çevre illerin de yoğun ilgi gösterdiği şenliklerin organize edildiği alanlar. Dolayısıyla doğaya dokunmak, kültürü solumak isteyen turist için vazgeçilmez alanlar olarak ön plana çıkıyor yaylalar.
Yaylalar, temiz hava, sağlıklı beslenme, huzur, sessizlik ve dingin bir atmosfer vaat ediyor. Birçok vaadi içinde barındıran yaylalar bu geniş perspektifiyle, klimatizm, gastronomi, kültür, tarih ve sağlık turizmi gibi turizm türleriyle iç içe de sunulabiliyor.
Türkiye’de 26 yayla turizm merkezi olarak ilan edilmiş durumda. Bunlardan 24 tanesi Karadeniz Bölgesi’nde yer alırken diğer ikisi Gaziantep Huzur Yaylası ve Manisa Spil Dağı olarak belirlenmiş. Ülkemizde 150’ye yakın yaylanın olduğu biliniyor[2].
[1] http://www.turkey-tatil.com/turizm_cesitleri/yayla.htm , Erişim Tarihi: 13.3.16.
[2] http://www.tursab.org.tr/dosya/1017/may04yayla_1017_1683015.pdf , Erişim Tarihi: 13.3.16.