Doğayla İç İçe Yaşamın Adı Eko Turizm

Eko turizm dünyada son 20 – 25 yıldır yükselen bir kavram. Temelde dünyanın sahip olduğu doğal ve kültürel kaynakların, çevreye zarar vermeden nasıl daha verimli kullanılabileceğine yönelik uygulamaları kapsıyor eko turizm.

Eko turizm tanımı, bu turizm türünün neyi önemsediğini ve neyi öncelediğini açıkça ortaya koyuyor aslında: Yeryüzünün doğal kaynaklarının sürdürülebilirliğini güvence altına alan, bunun yanı sıra yerel halkların ekonomik kalkınmasına destek olurken, sosyal ve kültürel bütünlüklerini koruyup gözeten bir yaklaşım ya da tavır[1].

Eko turizmin uygulanmasında temel doğal ve kültürel unsurları şöyle sıralayabiliriz:

– Kültürel unsurlar (Yerel toplum ile bir araya gelme, onların kültürel gelenekleri ve yaşam tarzlarını deneyim edinme, yerel ürünler ve yöresel mutfak)

– Doğa yürüyüşü ve sportif aktiviteler

– Yaban hayatını gözlemleme

– Doğal alanlarda bulunma

– Temiz ve korunmuş çevre

– Milli Parklar

 

Ülkemizde yeni yeni gelişmeye başlayan, keşfedilen yerel kültürler ve doğal unsurlarla zenginleştirilerek sunulmaya başlanan eko turizm, günümüzde birçok ülkede önemli bir endüstri haline gelmiştir. Nepal, Kenya, Meksika, Costa Rica, Belize, Yeni Zelanda, Avustralya, Ekvator ve Brezilya dünyada eko turizmin gelişme gösterdiği önemli bölgeler arasında yer alır.

Örneğin, 2000 yılı itibari ile Avustralya’da 600 eko turizm operatörünün olduğu tahmin edilmektedir. 2000 yılında Peru’yu ziyaret eden turistlerin % 49’u Peru’nun doğal alanlarını ziyaret etmiş ve % 10.3’ü doğal alanlarda kuş gözlemlemeyi tercih etmiştir.

Bununla birlikte ülkemizde de son yıllarda spesifik bölgelerde kurulan eko turizm köyleriyle bölgelerin hem doğal unsurları korunuyor hem de yerel kültürleri canlandırılarak yaşatılıyor. Düzce’de kurulan Dadalı Eko Köyü[2], Giresun Bulancak’taki İnece Eko Köyü[3], Ordu’daki Kabakdağı ve Kayabaşı köyleri[4] son yıllarda ülkemizin eko turizm potansiyelinin değerlendirilmesine yönelik önemli girişimlerdir.

Trekking, bisiklete binme, gastronomi, kuş gözlemciliği, kelebek gözlemciliği gibi yaban hayatı gözlemleme aktiviteleri, yayla turizmi ve doğa sporlarıyla eklemlenerek genişleyen eko turizm ağı, farklı turizm çeşitlerini barındırdığı için farklı yaştan kesimlere de hitap eder.

[1] http://www.ekoturizmdernegi.org/ekotur.asp , Erişim Tarihi: 24.03.2016.

[2] http://www.duzcekulturturizm.gov.tr/sayfa-187-eko_koy_dadali.html , Erişim Tarihi: 24.03.2016.

[3] http://markakent.com/haber/giresun-eko-turizm-ile-hayat-buldu , Erişim Tarihi: 24.03.2016.

[4] http://markakent.com/haber/orduda-ekoturizm-yayginlasiyor , Erişim Tarihi: 24.03.2016.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.