Medeniyetler Şehri Mardin

Hemen hemen bütün medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir şehirdir Mardin.Binlerce yıllık bir tarihe sahip olan Mardin müzeleri, camileri, kiliseleri,kaleleri ile sizlere tarihi ve kültürel bir şölen sunuyor.Bu şölende yerinizi almayı unutmayın…

Müzeler: Mardin’in geçmişinde yolculuğa çıkmak ve kentin tarihi hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin ilk uğrak yerlerinden Mardin müzeleri.Mardin Müzesi ve Sabancı Kent Müzesi şehrin en göz alıcı müzelerinden.

Sabancı Kent Müzesi

Sakıp Sabancı’nın girişimleriyle kurulan Sabancı Kenti Müzesi, Mardin’in Savurkapı Mahallesi’nde bulunmaktadır. Müzede Dilek Sabancı Sanat Galerisi de yer almaktadır. Sabancı Müzesi’nde Doğa-Deniz ve İnsan sergisine ev sahipliği yapmaktadır. Müzede 47 sanatçının eserleri sergilenmektedir.

1369296463_sakipsabancikentmuzesi

Mardin Müzesi

1895 yılında patrikhane olarak yapılan Mardin Müzesi’nin binası, şehrin tarihi değerleri arasında yer alıyor. Antakya Patriği İgnatios Behnam Banni tarafından inşa ettirilmiştir.Mardin Müzesi toplam 3 katlıdır. Her katında tarihin farklı dönemlerine ait eserleri görebilirsiniz.Müze, Cumhuriyet Meydanı’nda yer almakta olup, kolay bir ulaşım yoluna sahiptir.Mardin Müzesi önemli ve zengin içeriğiyle ziyaretçilerine vazgeçilmez saatler sunuyor.

1393328415_mardinmuze

Camiler-Medreseler: Mardin, Anadolu’da yüzyıllardan bu yana dinlerin ve kültürlerin bir arada yaşadığı bir kent. Kent pek çok tarihi ibadethaneye ev sahipliği yapıyor. Şeyh Çabuk Camii, Pamuk Camii, Reyhaniye Camii, Latifiye Camii, Melik Mahmut Camii, Kızıltepe Ulu Camii, Mardin Ulu Camii, Muzafferiye Medresesi, Kasımiye Medresesi, Şah Sultan Medresesi, Melik Mansur Medresesi, Savur Kapı Medresesi, Altunboğa Medresesi, Şehidiye Medresesi, Marufiye Medresesi, Hatuniye Medresesi, Zinciriye Medresesi bu yapıların İslam örnekleri arasında en önemlileri.

Mardin Ulu Camii

Mardin’in en eski camisidir Ulu Camii. Mardin Ulu Camii, dört büyük meshep olan Hanefi, şafii, hanbeli ve malikiye hitap etmektedir. Aynı zamanda minarelerinde cennetle müjdelenmiş on sahabenin ismi yazmaktadır. Güneydoğu Anadolu’nun köklü tarihinin büyük bir parçası olan Mardin, güzel bir keşif noktası olacak sizler için.

1392381183_ulucami

Şah Sultan Medresesi

Mardin’in tarihine ışık tutan yapılardan biridir Şah Sultan Medresesi. Yapı, diğer tarihi mekanlara oldukça yakındır ve ulaşımı da bir o kadar kolaydır. Şah Sultan Medresesi, Tekke Mahallesi’ndedir. Akkoyunlu İbrahim Bey’in eşi Şah Sultan tarafından inşa ettirilmiştir. Medresenin kitabesi bulunmadığından dolayı yapıldığı tarih hakkında kesin bir bilgi yoktur. Şah Sultan Medresesi görülmeye değer bir yapı.

1361283897_mardin

Kaleler: Mardin’in misafirleri tarafından en çok ziyaret edilen mekanları arasında “Kartal Yuvası” olarak da bilinen Mardin Kalesi bulunuyor. Mardin’de görebileceğiniz diğer kaleler ise Anzavur Kalesi, Marin Merdis Kalesi, Fafih Kalesi ve Rabbat Kalesi.

Mardin Kalesi

Kartal Yuvası olarak da bilenen Mardin Kalesi, birçok medeniyet tarafından kullanılmış çok önemli bir kaledir. Pers, Roma, Sümer, Babil, Asur, Mitaniler, Emeviler, Abbasiler, Selçuklular, Artuklular, Karakoyunlular, Akkoyunlular, Safaviler ve Osmanlılar döneminde önemli kale olma özelliğini sürdüren Mardin Kalesi günümüzde de yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği yerler arasında yerini almıştır.

1346057321_mardin_kalesi

Anzavur Kalesi

Mardin’in tarihine yakından tanık olan bir yapıdır Anzavur Kalesi. Banisi, Abdullah Bin Hamdan’dır. Kale yüzyıllara yenilmeyip günümüze kadar gelebilmiştir. Geniş bir vadiye hakim olan Anzavur Kalesi’nin tarihi hakkında çok fazla bilgi bulunmuyor. Yine de gelecek yıllara da sağlamlığını koruyacağının mesajını veriyor şimdiki duruşuyla.

1383815576_anzavurkalesi

Çarşılar: Mardin gezinizin en keyifli duraklarından biri de Mardin Çarşıları olacak. Mardin’in en çok ziyaret edilen çarşıları ise Kayseriyye  ve Revaklı Çarşı.

Revaklı Çarşı

Mardin’in en keyif veren gezilerinden biri Revaklı Çarşı’dır.Tarihle iç içe olmak aynı zamanda küçük hediyelik eşyalar almak için eğlenceli bir yolculuk sunan Revaklı Çarşı, Sipahiler Çarşısı ve Tellallar Çarşısı olarak da adlandırılıyor. Çarşının bulunduğu yolun iki tarafında revaklar ve bu revakların arkasında sıralanmış dükkanlar bulunuyor.

1383897433_revaklicarsi

Kiliseler-Manastırlar: Mardin, Anadolu’daki en önemli Hristiyanlık merkezlerinden biri olmuştur. Yüzyıllar boyunca müslümanlar ile hristiyanlar aynı mahallerlerde yaşamışlar ve yaşamaya devam etmektedirler. Mardin’de pek çok kilise ve manastır hala ayaktadır. Bunlar arasında Deyrülzeferan Manastırı, Mor Gabriel Manastırı, Kırklar Kilisesi, Mor Yakup Kilisesi, Mor Mihail Kilisesi, İzozoel Kilisesi, Mor Yusuf Kilisesi, Mor Evgin Manastırı, Mor Cırcıs Manastırı, Mor Dimet Manastırı görmelisiniz.

Deyrülzeferan Manastırı

Mardin’in 3 km doğusunda yer alır. Yukarı Mezopotamya’nın en bilinen tarihi yapılarından biridir. 4. yüzyılda kurulan manastır Süryani Kadim cemaatinin dini merkezidir. Manastırın içinde 52 Süryani patriğinin mezarı bulunmaktadır.

1393254829_deyrulzafaran

Geleneksel Yemekleri

Mardin mutfağı, tarih boyunca bünyesinde pek çok kavmin katkı yaptığı, oldukça zengin ve farklı tatların ahenkle bir araya geldiği bir mutfaktır. Sıradan yemeklerin bile baharatlarla ve uzun hazırlanış süreleri ile çok farklı ve lezzetli bir hale geldiği Mardin mutfağında kurutulmuş sebzeler, et, bulgur ve baharatlar baş roldedirMardin mutfağının en ünlü lezzetleri çiğ köfte, kaburga dolması, işkembe dolması ve etli ekmektir. Bunların yanı sıra Mardin ve yöresinin en bilinen ve sevilen diğer yerel lezzetleri ise lebeniye, çörten, kibbe, fikriye, dobo, alluciye, ciğer pilavı, cevizli börek, sembüsektirSaydığımız bu yemeklerle birlikte sucuk, kavurma ve üzüm sucuğu da Mardin mutfağında çok sık tüketilir.Mardin yemeklerine lezzet katan baharatlar ise zencefil, pul biber, kişniş, tarçın, mahlep, sumak ve yeni bahardır.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.