Turizm Kenti Bursa

Her köşesi bambaşka bir sürprizle karşılayan Bursa’nın güzelliklerine yakından şahit olmaya hazır mısınız?

svtoqp

Müzeler: Pek çoğu şehir merkezinde bulunan Bursa müzeleri de gezebileceğiniz yerler arasında. Özellikle Bursa Arkeoloji Müzesi, Bursa Kent Müzesi,  Bursa Atatürk Müzesi,  Ormancılık Müzesi, Karagöz Müzesi, Hünkar Köşkü Müzesi’ni gezebilirsiniz.

Bursa Atatürk Müzesi

Atatürk’ün tüm Bursa ziyaretlerinde kaldığı bu ev, 29 Ekim 1973’de, Cumhuriyet’in 50. yılında müzeye dönüştürüldü ve ziyarete açıldı.Müzenin birinci katında, girişin sağında kabul salonu, solda yemek salonu ve buraya açılan dinlenme odası bulunuyor. İkinci katında ise, sağ tarafta yatak odası, solda çalışma odası ve limonluk bölümü yer alıyor. Müzenin bodrum katı mutfak ve hizmet için kullanılıyor.Bursa Atatürk Müzesi içerisinde bulunan eşyaların tamamına yakını Atatürk’ün kullandığı orijinal eşyalar.
Şimdiden keyifli bir tatil geçirmenizi dileriz.

1414501248_bursa_ataturk_muzesi

Hünkar Köşkü Müzesi

1844 yılında inşa edilen köşk, av köşkü olarak Abdülmecid Han tarafından yaptırılmıştı. Sultan Abdülaziz ve Sultan 5. Mehmet Reşat tarafından da kullanılmıştır.1922 yılında Kurtuluş Savaşı komutanları tarafından kullanmıştır Hünkar Köşkü. Günümüzde müze hizmeti veren köşkün iç mekanı kadar dış mimarisi de oldukça dikkat çekicidir.

1395757541_hunkarkosku

Hanlar:  Koza Han, Pirinç Han, Balibey Han, Fidan Han gibi hanlarda Bursa’nın en önemli tarihi varlıklarından biri ve turistik gezilerin de vazgeçilmez duraklarından.

Bursa Koza Han

1491 yılında ll.Beyazıt tarafından yaptırılan Bursa Koza Han’ın Bursa ünlü ipek kumaşlarıyla bir bağlantısı vardır. Kurulduğu yıllarda ipek böceği kozalarının satılıp, kozalardan elde edilen ipek kumaşları yapılırdı. Bursa Koza Han, 2 katlı olup 95 odalıdır ve günümüzde de hala ipekçilik alanında faaliyetlerine devam etmektedir. 2. Katında ipek mamülleri satılmaktadır ve alt katında kafeteryalar bulunmaktadır.

1346057967_kozahan

Camiler-Türbeler: Bursa Ulu Cami, Muradiye Külliyesi, Yeşil Türbe, Yıldırım Beyazıt Külliyesi, Osman Gazi Türbesi, Orhan Gazi Türbesi, Hüdavendigar Camii de Bursa’nın ihtişamlı yapıtları arasında.

Muradiye Külliyesi

Bursa’daki Kaplıca Caddesi ve Hamzabey Caddesi’nin kestiği noktaya yakın bir konumda olan Muradiye Külliyesi, tarihe meydan okuyan bir mimariye sahiptir.Muradiye Külliyesi, 1425-1426 yılları arasında Sultan II. Murad tarafından yaptırılmıştır ve Bursa’daki yaptırılan son Osmanlı külliyesidir. Külliyenin hamam, cami, medrese, darüşşifa ve türbeden oluşan bölümleri vardır. Türbe bahçesinde 12 türbe bulunur.Yıldırım Beyazıt Külliyesi’ni de gezinize dahil etmeyi unutmayın.

1374583774_muradiyekulliyesi

Orhangazi Camii

Bursa’nın dini yapıları arasında bulunan Orhangazi Camii, II. Osmanlı Sultanı Orhan Bey tarafından inşa ettirilmiştir.1339 yılında inşa edilen caminin yapımında yığma taş, kesme taş ve tuğla kullanılmıştır. Orhangazi Camii’nin çatısı ahşaptan yapılmıştır. Motifleri ise sadeliğiyle dikkatleri üzerine çekmektedir. Bursa’nın Orhangazi ilçesinde bulunan cami, yapıldığı ilk dönemlerde han, hamam, imaret, aşhane, zaviye, medrese, mektep, bölümleri vardı ve bir külliye özelliği taşımaktaydı. Bu dini yapı, tarihinde birçok kez yenilenmiştir. 1413 yılında Bursa’nın işgali sırasında harap olan cami, Çelebi Sultan Mehmet döneminde, 1417 yılında Vezir Beyazıd Paşa tarafından onarılmıştır.

1359364634_orhangazicamii

Bursa Saat Kulesi

Tophane Saat Kulesi olarak da adlandırılan Bursa Saat Kulesi, Sultan Abdülaziz döneminde inşa edilmiştir. Kule, Osman Gazi Türbesi ve Orhan Gazi Türbesi’ne oldukça yakın bir konum yer alıyor.Bursa Saat Kulesi’nin günümüzdeki mimarisi orijinal değildir. Çünkü Abdülaziz döneminde yapılan kule yıkılmış, 1905 yılında dönemin valisi Reşit Mümtaz Paşa ile Belediye Reisi Mehmet Emin Bey zamanında tekrar inşa edilmiştir.

1380800032_tohanesaat

Aziz Tryphonos Kilisesi

1255-1256 yılları arasında Bizans İmparatoru II. Thedoros Laskaris tarafından inşa edilmiştir.Turistlerin ziyaret ettiği noktalar arasındadır. Kilise kalıntılarının çevresinde geometrik desenli mozaik parçalarına ve granit sütun parçalarına rastlanmaktadır.

1374662924_aziztryphonoskilisesi

Uludağ Kayak Merkezi

Kış tatillerinin vazgeçilmez tatil bölgelerinden biridir Bursa-Uludağ. Özellikle karlar üzerinde kayak yapmak tatillerin en keyifli anlarını oluşturur.Kayak deyince akla ilk gelen nokta Uludağ Kayak Merkezi.Kış aylarında en çok tercih edilen tatil bölgelerinden biri olduğu için kayak merkezine yakın oteller de bulunmakta. Uludağ Kayak Merkezi’ne birkaç günlük tatile gelenler kadar, günübirlik gelenlerinde sayısı fazladır. Günübirlik gelmiş olsanız da kayak merkezinde kayak malzemeleri kiralayabileceğiniz yerler bulunuyor.

1381300896_uludagkayakmrkz

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi

Bursa’da bulunan Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi, Merinos Parkı’nın içinde bulunmaktadır. Teknik yapısıyla; kültürel, bilimsel, sosyal etkinliklerinin gerçekleştirildiği önemli kongre merkezlerinden biridir.Kapasitesi 1800 kişiliktir ve bunun yanı sıra Türkiye’nin en büyük Yüksek Nitelikli Sahne Sanatları Salonu buradadır. Uluslararası bir kongre konumuna gelen Atatürk Kongre ve Kültür Merkez ‘inin salonlarına 4 Osmanlı padişahının isimleri verilmiştir. Bu salonların adı; Osman Gazi, Orhan Gazi, Yıldırım Bayezid ve Hüdavendigar’dır. Çeşitli aktivitelerin yapılabildiği bu kongre ve kültür merkezi hala insanları aydınlatmaya devam etmektedir.

1337849952_ataturk

Mudanya Hasanpaşa Hamamı

400 yıllık tarihi olan Hamam, Mudanya’da ki eski yapılar içerisinde günümüze kadar ulaşabilen nadir eserlerdendir.Mudanya’nın Hasanbey Mahallesinde yer alan Hamam, kamulaştırılarak Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek kültür merkezi olması planlanmaktadır.

1393225502_hasanpasa

Oylat Mağarası

Bursa’nın İnegöl ilçesine 17 Km. mesafede yer alan Hilmiye köyündeki Oylat Mağarası, ülkemizin üçüncü büyük mağarası olması ile önemlidir.Oylat Kanyonu’nun bitiş noktasında, şifalı suları ile popüler Oylat Kaplıcaları yolu üzerinde yer alması nedeniyle, kaplıca ziyaretinde bulunanlar tarafından yoğun ilgi görmektedir.

1392987026_oylatmagara

Tümbüldek Kaplıcası

Ülkemizin zengin su kaynaklarından sadece biri olan Tümbüldek Kaplıcası, Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde bulunmaktadır. Tümbüldek Kaplıcası’nın sularında analizler yapılmıştır. Yapılan analiz sonuçlarında suların sodyum, kalsiyum ve bikarbonatlı olduğu ortaya çıkmıştır. Kaplıca suyu romatizma, kalp, böbrek taşı-kumu ve mide hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.

1414501248_bursa_ataturk_muzesi

Geleneksel Yemekleri

İskender Kebap: Ünü ülkemizin sınırlarını aşıp artık dünyanın pek çok ülkesinde bilinen iskender kebap Bursa’nın mutfağından çıkan en eşsiz lezzetlerin başında gelir. Bursa geziniz sırasında bu muhteşem yemeği mutlaka anavatanında deneyin.
İnegöl Köfte: Bursa ile özdeşleşen bir diğer yemek de İnegöl köftedir. Bursa’da bu eşsiz köfteyi mutlaka tatmanızı öneriyoruz.
Kestane Şekeri: Bursa’nın en meşhur tatlısı olan kestane şekeri Uludağ’da yetişen kestanelerden yapılmaktadır.
Kemalpaşa tatlısı, süt helvası, Bursa kısırı, ciğer kebabı, pideli kebap, pazılı tirilye kebabı, sakızlı kebap, köbete, Muradiye çorbası, kestaneli lahana sarması, incir dolması Bursa mutfağından çıkan ve tatmanızı tavsiye ettiğimiz diğer yerel lezzetlerdir.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.