Şehitlikler Şehri Çanakkale

Çanakkale Şehitlerine

Şu Boğaz harbi nedir? Var mı ki dünyâda eşi?
En kesif orduların yükleniyor dördü beşi.
-Tepeden yol bularak geçmek için Marmara’ya-
Kaç donanmayla sarılmış ufacık bir karaya.

hb_b_12095035_l-b

Mehmet Akif Ersoy’un şehitlerimize armağan ettiği bu mükemmel şiirin bır kısmı ile başlayalım turumuza. Çanakkale hem tarihi açıdan hem de doğal güzellikleri açısından servet barındırmakta bünyesinde.

Çanakkale, kuzeybatı Anadolu’da, kendi adıyla anılan boğazın kıyısında yer alan kent, Çanakkale ili’nin merkez ilçesidir.Güney Marmara’nın Bursa, İnegöl, Balıkesir ve Bandırma’dan sonra 5. büyük şehridir.

Çanakkale Aynalı Çarşı

Çanakkale’nin ünlü Çanakkale türküsünde adı geçen Aynalı Çarşı, yıl içerisinde yoğun bir ziyaretçi akınına uğramaktadır. 1890 yılında kurulan Aynalı Çarşı, Musevi Eliyau Hallio tarafından yaptırılmıştır. Günümüzde hala önemini korumaktadır.

İsmi ise kapısında bulunan aynalardan dolayı ve içerisinde cep aynaları satıldığı için Aynalı Çarşı olarak anılmasını sağlamıştır. Aynı zamanda Evliya Çelebi, eseri olan Seyahatname’de Aynalı Çarşı’dan bahsetmiştir. Çarşı iki katlı olup dışarısında sıra halinde dizilmiş dükkanlar bulunmaktadır.

aynali-carsi

Çanakkale Şehitliği

Çanakkale savaşlarının merkezi olan, insanoğlunun tüylerini ürperten, tarifsiz bir duygu yoğunluğunun içine sürükleyen ve bu vatanın evladı her kişinin o havayı soluyarak öğrenmesi gereken bir destanın yazıldığı Gelibolu yarımadası tarihi milli parkında kalan anıt ve şehitlikler… Çanakkale’ye gelindiğinde belki de ilk ziyaret edilmesi gereken mekan.

canakkale1

Çanakkale Merkez

Muhteşem Çanakkale Boğazı manzarasıyla Truva filminde kullanılan tahta atın ve antik Truva şehrinin maketinin bulunduğu Çanakkale kordon boyunu da içeren merkez, şehrin kalbi….

hotel_helen

Çanakkale Deniz Müzesi

Tarihte önemli olaylara ve savaşlara tanık olan Çanakkale, hem bu yönüyle hem de bir tatil noktası olması sebebiyle yıl içerisinde oldukça fazla bir ziyaretçi potansiyeli vardır. Gezilecek ve görülecek yerlerinin fazla olması da ilgileri üzerine çekmesinin nedenlerindendir.

Çanakkale Deniz Müzesi, il merkezinde olup; 1915 deniz ve kara savaşlarını anlatan bir müzenin bulunmaması nedeniyle kurulmuştur. Özel kişi ve kuruluşlar ile komutanlık arşivinden bağışlanan eşyalarla zenginleşen deniz müzesi, Çimenlik Parkı’nın içindeki 1927 yılında yapılan binada faaliyet göstermektedir. İlk ismi Çanakkale Boğaz Komutanlığı Müzesi’dir. 1991 yılında ismi Askeri Müze Müdürlüğü olarak değiştirilmiştir. Ardından birçok çalışma yapılan müze birçok yenilik ve değişim geçirmiştir. Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisi nedeniyle son olarak 1. Sınıf Askeri Müzelerin tanımına girdiğine karar verilmiştir.

1346057778_deniz_m_zesi1

Çanakkale Saat Kulesi

Çanakkale’nin simgelerinden biri olan Çanakkale Saat Kulesi, turistler tarafından en çok ziyaret edilen yerlerden biridir. 1897 yılında ll. Abdülhamit döneminde yaptırılan Çanakkale Saat Kulesi’ne, yine dönemin Çanakkale İtalyan Konsolosu Vitalis Gaptirole’nin de katkısı olmuştur. Ayvalık kesme taşından inşa edilmiş olan saat kulesi, kare prizma tarzındadır.

Onarılıp turizme açılan Çanakkale Saat Kulesi detaylı bir restorasyon döneminden geçmiştir.

1346057624_canakkalesaatkulesi

Truva Antik Kenti

Dünyanın en ünlü arkeolojik kenti olan Truva Antik Kenti, M.Ö. 3000-2500 yıllarında yerleşim yeri olarak kurulduğu bilinmektedir. İlk yerleşim yeri olduğundan beri birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. 1871’de Heinrich Schliemann tarafından burada ilk kazısı yapılmıştır ve hala Tübingen Üniversitesi’nde Prof. Dr. Manfred Korfmann burada arkeolojik kazıları sürdürmektedir. Dünya Miras Listesi’nde yer alan kent, Çanakkale Boğazı’nda bulunan Karamenderes Nehri’nin Ege Denizi’ne döküldüğü bulunur.

Çanakkale sınırları içerisindeki Merkez ilçesine bağlı olan İntepe Beldesi’ndeki Truva Antik Kenti’nin bir Türk yurdu olabileceği hakkında görüşler vardır. Sultan ll. Mehmet 1462’de Midilli’yi kuşattığı sırada Truva’da durup, “’Tanrı, yıllar sonra olsa bile, bu kentin ve yaşayanların intikamını bana nasip etmiştir”’ demiş. Kimilerine göre ise Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethettikten sonra Truva’ya gelmiş ve burada Truvalı kahramanların anısına kurban kesip, “’Truvalıların öcünü aldım”’ demiştir. Hatta Mustafa Kemal Atatürk Büyük Taarruzda “’Truva’nın intikamını aldım”’ der.

Truva savaşının yaşandığı bu antik kent ilk kurulduğu dönemden beri önemini hala korumaktadır. Çanakkale’yi ziyarette bulunanların ilk görmek istedikleri yer bu kenttir. Tarihiyle, yaşanmışlığıyla sizi derinliklerine çekecek olan Truva Antik Kenti görmek için daha fazla beklemeyin. Burada yaşayan her medeniyetin izlerini görürken hem heyecanlanacaksınız hem de ilgi çekici olan bu gezinizi bitirmek istemeyeceksiniz.

1336569034_trrvv

Çanakkale Arkeoloji Müzesi

Çanakkale yöresinde büyük özverilerle devam eden kazılar sonunda çıkarılan, çoğunlukla Truva (Troya, Troia), Assos ve Parion bölgesinde bulunan antik şehirlere ait bulgular ile Polyksena Lahiti gibi pek çok önemli eserin sergilendiği arkeoloji müzesi sizleri geçmiş zamanlara götürebilir.

ÇANAKKALE-ARKEOLOJİ-MÜZESİ

Parion Antik Kenti

Tarihi kalıntıları, görüp geçirdiği savaşları, dilden dile anlatılan efsaneler ve sarıp sarmalayan havasını. Parion Antik Kenti, Çanakkale’nin şirin ilçesi olan Biga’da bulunur ve ilkçağa kadar uzanır tarihi.

Helen inancına göre; Truvalı Priamos’un oğlu Paris’in adını taşıyan Parion Antik Kenti, döneminden bugüne taşıdığı tarihi kalıntılarıyla ve mimarisiyle hala ayakta kalmayı başaran bir yapıdır. Üstelik en parlak dönemlerinde bu kentin nüfusu 25-30 bini bulduğu bilinmektedir. Su kemerler, tiyatro, kale, tapınak ve lahitlerden oluşan Parion Antik Kenti, tam bir bilgi kaynağı oluyor geldiği tarihleri anlatan. Biga’nın samimi havası eşliğinde bu antik kenti gezmek, bol bilgili ve bol keyifli zamanlar yaşamak demektir.

1339502734_20090714080723_parion

Geleneksel Yemekleri

Ezine Peyniri: Çanakkale denince akla ilk gelen lezzetlerden biridir Ezine peyniri. Ünü tüm ülkeye yayılmış olan bu peyniri tatmanın yanı sıra eve dönerken de mutlaka yanınıza alın.

Sardalya Balığı: Çanakkale ve yöresinde en çok çıkan balık olan sardalya Çanakkale mutfağında baş role sahiptir. Sardalya ızgara, sardalya kroket, sardalya tuzlama, sardalya pilaki, sardalya salatası, sardalya dolması, asma yaprağında sardalya mutlaka tatmanız gereken yemeklerden.

Peynir Helvası: Çanakkale ile özdeşleşmiş olan ve denemenizi önerdiğimiz bu tatlı taze peynir ve şeker ile yapılır.

Çanakkale sofraları börekleri ile de oldukça ünlüdür. Kaymaklı lorlu biber böreği, kabaklı saroz böreği ve Gelibolu böreği bunlardan en ünlüleridir.

Akıtma, simit lokumu, kaçamak, piruhi, hıdrellez yahnisi, tavuklu mantı ve bakla keşkeği Çanakkale mutfağının yerel lezzetlerindendir.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.