Güneş kum deniz turizminin yakıcılığından ve sadece belli bir mevsimde yapılabiliyor olmasından sıkılanlar için yaylaları alternatif bir seçenek olarak değerlendirelim. Hele bir de şehir hayatının yoğunluğu, trafiği, gürültüsü ve hızından yorulduysanız, yaylalar sizin için biçilmiş kaftan!
Oksijenden başınızın döneceği, yeşilin verdiği huzurla mutlu uykular çekeceğiniz yaylalara koşmak şimdi sizin elinizde!
Özellikle sonbaharda türlü türlü rengin ahenkle bir araya geldiği Karagöl, bir heyelan gölüdür. Biri büyük diğeri küçük iki gölden oluşur. Karagöl ve çevresi sahip olduğu jeolojik, jeomorfolojik, flora, fauna zenginliği ve peyzaj özellikleri nedeniyle 2002 yılında Tabiat Parkı ilan edilmiştir[1].
Göl ve yaylanın zenginliği, hem turistler hem de spesifik ilgi alanı olanlar için özel şartları da bir araya getiriyor. Yaylada vaşak, boz ayı, dağ keçisi ve yırtıcı kuşlarla karşılaşmak çok mümkün. Özellikle doğa fotoğrafçılığı ve vahşi hayvan fotoğrafçılığı ile ilgilenenler için Karagöl henüz çok tüketilmemiş bir alan. Bölgede ister pansiyonda, ister çadırlarda konaklanabilir.
Karadeniz yaylalar açısından tam bir cennet. Yönünüzü ne tarafa dönseniz gidebilecek bir yayla bulursunuz. Pokut Yaylası da eşsiz Karadeniz yaylalarından biri.
Ağaçların yetişemeyeceği bir yükseklikte olmasına rağmen aldığı ılıman rüzgarlar sayesinde yaylada yeşil renk tamamen hâkim. Pokut Yaylası’nın en önemli özelliği, bulutların üstünde olması. 2100 metrede yer alıyor. Bulutların hareketini sanki bir denizmişçesine buradan izleyebilirsiniz.
Çam ormanlarıyla çevrelenmiş olan Pokut Yaylası, doğa yürüyüşçülerinin ve fotoğraf tutkunlarının uğrak yeri. Ayrıca 100-150 yıllık tarihi evlerinin özgün mimarisi görülmeye değer[2].
Sis Dağı, denize yakın olması vesilesiyle yılın birçok döneminde sislerle kaplanarak görsel bir şölen sunuyor. Görele’den 40 km uzaklıkta olan yayla, özellikle bu manzara keşfedildikten sonra ziyaretçi akınına uğramış.
Su ve elektriğin olduğu bölgede, özellikle Temmuz ayında gerçekleştirilen şenlikler görülmeye değer.
Yöresel olarak Gito adıyla bilinen yayla, bulunduğu yükseklikten ötürü bulutlara ev sahipliği yapıyor. Dolayısıyla fotoğraf tutkunları için eşsiz bir doğa manzarası var Gito’da…
Bölgede pansiyon da konaklama yapabilirsiniz.
2640 metre yükseklikte bulunan Ovit Yaylası, her yıl yapılan şenlikleriyle meşhur bir yer. Rize merkezden 52 km uzakta yer alıyor ve Erzurum İspir yolu üzerinde bulunduğunda, Ovit’e kadar gelmişken Erzurum’a da şöyle bir yolunuzu düşürebilirsiniz.
Bulutların içinde yürümek isterseniz, bir de Ovit Yaylasına uğrayın.
[1] http://borckakaragoltur.com/?p=214 , Erişim Tarihi: 04.09.16.
[2] http://www.hurriyet.com.tr/karadeniz-in-en-guzel-10-yaylasi-29821280 , Erişim Tarihi: 04.09.16.