İzmir’in dağlarında çiçekler açar
Altın güneş orda sırmalar saçar
Bozulmuş düşmanlar yel gibi kaçar
Yaşa Mustafa Kemal Paşa yaşa
Adın yazılacak mücevher taşa
İzmir’in dağlarında oturdum kaldım
Şehit olanları deftere yazdım
Öksüz yavruları bağrıma bastım
Yaşa Mustafa Kemal Paşa yaşa
Adın yazılacak mücevher taşa
…
İzmir Marşının bir bölümü ile başlayalım turumuza.İzmir Türkiye’nin bir ili ve en kalabalık üçüncü şehri.Anadolu Yarımadası’nın batısında, Ege Bölgesi’nin ortasında yer alan ve İzmir Körfezi çevresinde bulunan şehir, her yıl İzmir Enternasyonal Fuarı’nı düzenleyen önemli bir fuar merkezi ve liman kentidir. Ayrıca Ege’nin de gözde şehridir.
Efes Antik Kenti
Efes Antik Kenti, dünyanın en önemli antik şehirlerinden biridir.Efes’in ilk yerleşimi, günümüzde Selçuk ilçesinde yer alan Kale’nin bulunduğu Aziz Yohannes Kilisesi’nin yer aldığı tepe olmuştur.
MÖ. 11. ve 12. yy.’larda Yunanlılar şehri ele geçirerek, burada bir Yunan şehri kurmuş ve ismine Ephesus demişlerdir.
Zimakos MÖ. 3.’yy’da Ephesus şehrini, kalenin bulunduğu yerden, günümüzdeki yerine taşımıştır. Şehir taşındıktan sonra çok önemli bir liman şehri ve Roma İmparatorluğunun en önemli 4 şehrinden biri olmuştur. Menderes çayının taşıdığı alüvyonlarla Efes Limanı 4.yy.’dan sonra kullanılamaz hale gelmiş ve şehirde terk edilmiştir.
Teos Antik Kent
Kurulduğu dönemden bu yana birçok savaşa şahit olan Teos Antik Kent İzmir’in Seferihisar ilçesine yakın olan Sığacık Köyü’ndedir ve hikayesi M.Ö. 1000 yıllarında başlar.
Dionysos’un oğlu Athames kurucusu olarak bilinir. Teos Antik Kent, önce Perslerin yönetimi altındayken Lidyalılar ele geçirmiş ve daha sonra tekrar Persler hakimiyet kurmuşlardır.
Roma dönemi ve Hellenistik kalıntılara rastlanan kent, bir dönem bağımsızlığını kazanmış ve ticarette önemli bir yer olmuştur. Antik dünyanın en büyük tapınağı olan Dionysos Tapınağı Teos Antik Kent’in komşusu durumundadır.
Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini gören kente yolunuz düşerse burada 16. yüzyıldan kalan Osmanlı Kalesi’ni de görmeniz mümkün. Yolunuzun düşmesini beklemeden rotanızı çevirebileceğiniz eşsiz bir tarihi kalıntıyı en yakın zamanda ziyaret edin.
Kemeraltı Çarşısı
Ticari faaliyetlerin oldukça yoğun olduğu, her gün binlerce turisti ağırlayan tarihi çarşı İzmir’in Konak ilçesinde bulunuyor.
Konak Meydanı’ndan Mezarlıkbaşı’na kadar uzanan çarşı, ilk yıllarında üzeri tonoz ve kiremit örtülü, sokakları kapsayan bir kapalı çarşıyı andırırken günümüzde üzeri açık olan ara sokakların bir bölümünün üzeri tonozla örülüdür.
Anafartalar caddesi çarşının ana caddesidir. Çarşı içinde pek çok han yer almaktadır. Yüzlerce dükkan seçeneğiyle Kemeraltı Çarşısı, İzmir’in en önemli alışveriş merkezidir.
Tarihi zamanların tonoz ve kubbeli dükkânlarının sayıları azalmasına rağmen çarşı hala modern iş merkezleri, mağazaları, sinemaları verestoranlarıyla ile canlılığını koruyor.
Efes Meryem Ana Kilisesi
Hristiyan Ortodokslar Meryem Ana’nın Kudüs’te 63 yaşındayken öldüğünü kabul eder. Fakat buna dair kesin bir bilgi yoktur.
Kutsal kitapta da Meryem Ana’nın son senelerine dair bir şeyler mevcut değildir. Bazı kaynaklar Meryem Ana’nın Efes’e yerleşerek burada öldüğünü kabul etmektedir. Kabul edenlerin başında Papa 14. Benoit vardır. Meryem Ana’nın yaşamış olduğu ev hakkında ortada bilgi olmayınca araştırma yapılmış ve sonunda anlatılanların tümüne uyan harabe bir ev bulunmuş.
Ortodoks Rumları Panaya Kapulu adı altında her yıl buraya gelerek ayin yapmaktadırlar. İzmir Katolik Kilisesinin izin vermesiyle Katolikler de bu kiliseyi ziyaret etmeye başlamışlardır. Efes Meryem Ana Kilisesi Müslümanlar tarafından da kutsal bir yerdir. Dünyaca kutsal sayılan Meryem Ana Evi’ne ziyaret sırasında adaklar adanır ve dilekler dilenir. İzmir Selçuk’ta bulunan kiliseyi İzmir tatiliniz sırasında gidip görebilirsiniz.
İzmir Kuş Cenneti
Doğal ve arkeolojik sit alanı durumunda olan İzmir Kuş Cenneti, İzmir’in Çiğli ilçesine bağlıdır. 8.000 hektarlık bir alana yayılan bu bölge, 1982 yılında Su Kuşları Korunma ve Üretme Sahası olarak ilan edilmiştir.
220 kuş türünün barındığı İzmir Kuş Cenneti’nde 59 kuş burada kuluçkaya yatmaktadır. Leylek, Suna, Angıt, Deniz Kırlangıcı, Uzunbacak, Arıkuşu, Kuyrukkakan, Çulhakuşu ve Deniz Saksağanı kuluçkaya yatan kuş türleri arasındadır. Kuş gözlem kuleleri, ziyaretçi merkezi ve gezi bisikletleri bulunmaktadır. Arabayla bazı yerlere gezi izni olmadığı için bisiklet kullanarak tüm bölgeyi gezebilirsiniz.
Myrina Antik Kenti
Adını bir Amazon Kraliçesi olan Myrina’dan alan Myrina Antik Kenti, İzmir ilinin Aliağa ilçesinde bulunmaktadır.
Ailos bölgesinin önemli kentleri arasında yer alan kent, Çandarlı Körfezi’nin en son koyunda konumlanmıştır. Hakkında kesin olarak bilgi bulunmayan Myrina Antik Kenti’nin M.Ö. 1000 yıllarında kurulduğu ve Yunanistan’dan gelen toplulukların yerleştiği düşünülmektedir.
Aynı zamanda köklü bir tarihi ve zengin kalıntıları vardır. Özellikle 1874 yılında yapılan bir arkeolojik kazıda bu bölgede beş bine yakın mezar çıkartılmıştır. Figürler, mimari frizler, lahit kapakları, mezarlar ve diğer önemli parçaları… İzmir’in tarihine zenginlik katan Myrina Antik Kenti ziyaretçilerine ev sahipliği yapmaya devam ediyor.
Garip Adası
İzmir ilinin Dikili ilçesine bağlı olan Garip Adası Bademli Köyü ile Kalem Adası yakınlarında bulunmaktadır.
Egenin tüm özelliğini taşıyan Garip Adası insanı heyecanlandıran bir atmosfere sahiptir. Yeni bir yer keşfedebileceğiniz ve tatiliniz sırasında fazlasıyla eğlenebileceğiniz bir bölgedir. Yeryüzünde cenneti arayanlardansanız Garip Adası tam da cenneti tanımladığınız bir yer.
Çeşme Kalesi
Çeşme Kalesi, Çeşme merkezden sahile doğru indiğinizde yolunuz üzerinde karşınıza çıkan günümüze kadar oldukça korunaklı bir şekilde gelmiş Çeşme’nin en çok ziyaret edilen tarihi yapılarındandır.
2. Beyazıd tarafından 1508 yılında yaptırılan Kale’nin yapılış amacı, hemen önündeki limanda demirlemiş savaş ve ticaret gemilerini düşmanlara ve kötü hava koşullarına karşı korumaktadır.
Pergamon
Bir antik kent olan Pergamon, İzmir’in Bergama ilçesine bağlıdır. İ.Ö. 282-133 yılları arasında Pergamon Krallığının başkenti olan Pergamon, adını kahraman olarak bilinen Pergamos’tan almıştır bir söylentiye göre.
Teuthrania kralını öldüren Pergamos ele geçirdiği bu kente kendi adını verdiği söylenir. Diğer bir söylenti ise Teuthrania Kralı savaşta Pergamos’tan yardım istemiştir ve bu yardım sonucu savaştan zaferle döndüğü için iki kent kurmuştur ve birine yardımlarından dolayı Pergamos’un ismini vermiştir.
Mevcut olan yazılı belgelerde Pergamon Antik Kent’ten ilk olarak İ.Ö. 4. yüzyılda bahsedilmiştir. İzmir’in tarihi bir yeri olma özelliğini hala koruyan ve hala ayakta kalmayı başaran Pergamon, tarihteki önemli olaylara tanık olmuştur.
Foça Athena Tapınağı
Foça Athena Tapınağı, şu an Foça’nın en güzel konumunda yer alan, İon dünyasının en eski tapınaklarından birisidir.
Tapınağın yapımına MÖ. 6.yy.’da başlanmıştır. Tapınağın güzelliklerini ortaya çıkarmak için 1998 yılında başlayan kazılar halen devam etmektedir.
St. John Kilisesi
İzmir-Selçuk’un turistler tarafından sürekli ziyaret edilen Efes Antik Kenti’nin en görkemli yapılarından biri St. John Kilisesi’dir.
Bizans döneminin önemli kalıntılarından biri olan St. John Kilisesi, İsa’nın havarilerinden St. John’un adına inşa edilmiştir. St. John, Kudüs’ten kovulunca görevine burada devam etmiştir. İzmir otellerinin birinde konakladığınız günlerde Efes Antik Kenti’ni ziyaret ederek bu güzel ve görkemli yapıya da şahit olabilirsiniz. Kilise, Selçuk Kalesi’nin güney yamacında kalıyor.
Geleneksel Yemekleri
Boyoz: İzmir ile özdeşleşmiş, sadece burada tadabileceğiniz bir lezzet olan boyoz İzmir denince akla ilke gelenlerdendir. Bir tür hamur işi olan boyozu tatmanızı mutlaka öneriyoruz.
Kumru: Bir çeşit sandviç olan kumru da İzmir’e has lezzetlerden biridir. Az tuzlu bir hamurdan elde edilen simit arasında peynir, domates ve yeşil biber konarak yapılan bu sandviç İzmirliler’in en sevdiği yiyeceklerden biridir.
İzmir Köfte: Ünü tüm ülkemize yayılan İzmir köfte, İzmir mutfağının en sevilen ve en lezzetli tatlarındandır. Patates, domates ve biberin köfte ile birlikte fırınlanması ile yapılan bu yemeği mutlaka tadın.
İzmir Tulumu: İzmir’e özgü tatlardan olan İzmir tulumu kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir. İzmir dışında başka şehirlerde bulmanın oldukça güç olduğu bu peynirden eve dönüşte yanınıza almanızı öneriyoruz.
İzmir, Ege kıyısında bir şehir olduğundan Ege ve Akdeniz mutfağı ağırlıktadır. Çok çeşitli otların, deniz ürünlerinin ve özellikle zeytinyağının baş rolde olduğu yemekler İzmir sofralarını süsler.
Sarmaşık ve kuşkonmaz kavurması, tuzda lagos, balık köftesi, asma yaprağında barbunya, kakavya, sardalya buğulama, sütlü balık, kirde kebabı, Priştine tavası, elbasan tava İzmir’e özgü en meşhur yerel lezzetlerdir.