İnanç Turizmi: Hem İbadet Hem Ziyaret

Tarihi boyunca farklı uygarlık ve medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Anadolu toprakları, çeşitli kültürlerin ve inanış biçimlerinin gelişip serpildiği zamanların tanığıdır.

Antik çağlardaki farklı inanış biçimlerinden günümüzde hala varlığını sürdüren din ve inanışlara ev sahipliği yapan bu topraklar, aynı zamanda farklı inançlara sahip toplulukların buluşma noktası olmuştur. Eski çağlardan günümüze ulaşarak hala korunan tarihi, kültürel ve dini yapılar, bu buluşmanın ana uğrak noktaları. Böylece hem turizm hem ibadet ve ziyaret amacıyla yapılan seyahatler, inanç turizminin de çıkış noktası olmuş.

İnsanların devamlı ikamet ettikleri, çalıştıkları ve her zamanki olağan ihtiyaçlarını karşıladıkları yerlerin dışına, dini inançlarını gerçekleştirmek ve inanç çekim merkezlerini görmek amacıyla yaptıkları turistik amaçlı gezilerin turizm olgusu içerisinde değerlendirilmesi inanç turizmi olarak tanımlanabilir[1].

İnanç turizmi kapsamında ziyaret edilen miras alanları kilise, cami, tapınak, sinagog, türbe, kutsal dağ ve mağaraları kapsıyor.

İnanç turizmi deyince akla ilk gelen umre ve hac ibadeti için seyahat edenler oluyor. Suudi Arabistan’a her yıl 5.5 milyon Müslüman umre için giderken bunların 1.8 milyonu hac için kutsal toprakların yolunu tutuyor. Ülkemizde de bu sayı oldukça yüksek. Örneğin 2014 yılında 61.300 kişi hacca, 400.526 kişi de umre için kutsal toprakları ziyaret etmiş[2].

Hac ve umre tam olarak bir turizm aktivitesi sayılmasa da, Suudi Arabistan, Vatikan, Japonya, Hindistan gibi inanç merkezleri, kendi inançlarına ait kutsal mekânları görmek ve o ruhani atmosferi solumak isteyen milyonlarca kişinin akınına uğruyor. TÜRSAB İnanç Turizmi 2014 Raporu’na göre dünyada en çok ziyaret edilen kutsal mekânlar arasında Sultanahmet Camisi 20. sırada yer alırken Ayasofya 29. sırada bulunuyor.

Dünyadaki bazı kutsal mekanların sıralaması ise şöyle:

Sıra Kutsal Mekan Ülke Yıllık Ziyaretçi Sayısı
1 Meji Shrine ve Sensoji Tapınağı Japonya 30 milyon + 30 milyon
2 Kashi Viswanath Tapınağı Hindistan 21.9 milyon
3 Our Lady of Guadalupe Bazilikası Meksika 20 milyon
4 Tirupati Tirumala Devasthanams Tapınağı Hindistan 18.2 milyon
5 Notre Dame Katedrali Fransa 13.6 milyon
6 Sacre Coeur Bazilikası Fransa 10.5 milyon
7 Naritasan Shinshoji Tapınağı Japonya 10 milyon
7 Tsurugaoka Hachimangu Shrine Japonya 10 milyon
7 Kiyomizu-dera ve Kinkaku-ji Tapınağı Japonya 10 milyon + 6 milyon
10 Ise Jingu Japonya 8.5 milyon

 

 

 

 

 

 

 

 

Türkiye’de gün yüzüne çıkarılan her kalıntıyla birlikte inanç turizmi haritası genişliyor. Türkiye Turizm Stratejisi kapsamında Tarsus’tan başlayan Hatay, Gaziantep ve Mardin yörelerini de içeren İnanç Turizmi Koridoru belirlendi. Bu çerçevede şu anda ülkemizde 43 ilde inanç turizmine yönelik mekân bulunuyor.

 

[1] http://yigm.kulturturizm.gov.tr/TR,9952/inanc-turizmi.html , Erişim Tarihi: 5.3.2016.

[2] TÜRSAB İnanç Turizmi 2014 Raporu, http://www.tursab.org.tr/dosya/12192/tursabinancturizmi_12192_5616832.pdf , Erişim Tarihi: 5.3.16.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.